Για πρώτη φορά, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας εξέδωσε απόφαση με την οποία επιτρέπει πλέον στις γυναίκες να οδηγούν, «σπάζοντας» μια μακρά παράδοση που απέκλειε τις γυναίκες από αυτό το δικαίωμα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ο βασιλιάς Salman bin Abdulaziz αποφάσισε να άρει τη συγκεκριμένη απαγόρευση, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του νέου έτους, διατάσσοντας μια επιτροπή να μελετήσει την εφαρμογή του νέου κανονισμού.

Η μέχρι πρότινος απαγόρευση στις γυναίκες να οδηγούν ήταν για χρόνια πλήγμα στη φήμη του βασιλείου διεθνώς, ενώ πολλές ομάδες ακτιβιστών για τα δικαιώματα των γυναικών έχουν διοργανώσει πολλές φορές εκστρατείες ενημέρωσης και καταγγελίας του νόμου απαγόρευσης.

Αναμφίβολα, πρόκειται για μία κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού, αφού και οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση οδήγησης έφτασε να αντιπροσωπεύει το σύνολο των εμποδίων στην προσπάθειά τους να προχωρήσουν και να συμμετάσχουν ενεργά στην κοινωνία.

Η πρώτη μεγάλη διαδήλωση υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην οδήγηση στο βασίλειο έγινε το 1990, λίγο μετά την ιρακινή εισβολή στο Κουβέιτ. Πολλές από τις γυναίκες που συμμετείχαν τότε στις διαμαρτυρίες διώχθηκαν και εξοστρακίστηκαν.

Ο γιος του βασιλιά Salman bin Abdulaziz, πρίγκηπας Mohammed bin Salman, έχει άρει γενικά ορισμένους κοινωνικούς αποκλεισμούς, υιοθετώντας παράλληλα ευρύτερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στην οικονομία της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Σαουδάραβας κληρικός: Να μην οδηγούν οι γυναίκες γιατί έχουν το 1/4 ενός εγκεφάλου!

Σαουδική Αραβία: Επιτρέπεται για πρώτη φορά η γυμναστική για τις μαθήτριες!

Σχόλια

σχόλια