Χρόνος εκτέλεσης: 40′

Μερίδες: 10-12

Συστατικά

Για τον πουρέ

  • 250 ml νερό
  • 250 ml γάλα
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 1 συσκευασία πουρέ πατάτας έτοιμο σε σκόνη (125 γρ)
  • 200 γρ. τυρί τσένταρ, τριμμένο
  • 100 γρ. ζαμπόν, κομμάτι κομμένο σε κυβάκια 0,5 εκ.
  • 3 κλωναράκια θυμάρι, (μόνο τα φύλλα) ψιλοκομμένα
  • 1 πρέζα μπούκοβο
  • πιπέρι
  • 2 κρόκους αυγών

Για το πανάρισμα

  • 200 γρ. αλεύρι
  • 2-3 αυγά ελαφρά χτυπημένα και αραιωμένα με μία 2 κ.σ. νερό
  • 150 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για τη σαλάτα & το dressing

  • ½ κιλό λόλα πράσινη
  • 1 κ.σ. λευκό μπαλσάμικο
  • μαύρο πιπέρι
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 4 κ.σ.  ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • σουσάμι ή μαυροσούσαμο

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τον πουρέ

  • Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το νερό, το γάλα και τον κύβο.
  • Με το που πάρει βράση, ρίχνουμε τον πουρέ πατάτας. Αφαιρούμε από τη φωτιά.
  • Ανακατεύουμε για περίπου 1 λεπτό με το σύρμα.
  • Εκτός φωτιάς προσθέτουμε το τυρί κι ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
  • Προσθέτουμε και το ζαμπόν μας, μαζί με λίγο θυμαράκι ή όποιο άλλο αρωματικό επιθυμούμε. Προσθέτουμε και 1 πρέζα μπούκοβο καθώς και λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε για να πέσει η θερμοκρασία του μείγματος και να δέσουν τα υλικά.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε τους 2 κρόκους και ανακατεύουμε.
  • Σε ένα ταψί (10×30 εκ.) τοποθετούμε μία μεμβράνη, ρίχνουμε επάνω όλο το μείγμα και καλύπτουμε καλά με μία ακόμα μεμβράνη.
  • Αφού κλείσουμε καλά το μείγμα μας, το βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
  • Αφού κρυώσει η γέμιση, την ξεφορμάρουμε και την κόβουμε σε ορθογώνια κομμάτια. (5×2 εκ.)

Για το πανάρισμα

  • Παίρνουμε 3 ξεχωριστά μπολ.
  • Στο ένα βάζουμε το αλεύρι.
  • Στο δεύτερο βάζουμε το μείγμα των αυγών.
  • Στο τρίτο μπολ βάζουμε τη φρυγανιά.
  • Πανάρουμε βουτώντας πρώτα στο αλεύρι, μετά στο αυγό και τέλος στη φρυγανιά.
  • Αν θέλουμε μπορούμε να τις αφήσουμε στο ψυγείο μέχρι και 2 μέρες

Για το τηγάνισμα

  • Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο σε βάθος 3 εκ. και το αφήνουμε να κάψει και να φτάσει τους 180ο C.
  • Ρίχνουμε σε δόσεις τις κροκέτες στο τηγάνι και τις αφήνουμε να τηγανιστούν μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
  • Τις γυρίζουμε 1-2 φορές για να τηγανιστούν ομοιόμορφα.

Για τη σαλάτα

  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο που το ρίχνουμε σιγά-σιγά ανακατεύοντας μέχρι να δέσει το dressing. Προσθέτουμε αλάτι και σουσάμι.
  • Κόβουμε τη λόλα με τα χέρια μας σε μέγεθος μπουκιάς και την προσθέτουμε στη σαλάτα, ίσα-ίσα να ποτίσει ελαφρά.
  • Σερβίρουμε τις τυροκροκέτες με λόλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Σχόλια

σχόλια