Χρόνος εκτέλεσης: 20′

Χρόνος ψησίματος: 90′

Μερίδες: 12

Συστατικά

  • 1 κιλό πράσα
  • 2 κρεμμύδια
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 στικ σέλερι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 3 κρεμμύδια φρέσκα
  • ½ ματσάκι δυόσμο
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • 300 γρ. φέτα
  • 1 αυγό
  • 700 γρ. χωριάτικα φύλλα
  • 100 γρ. ελαιόλαδο για το άλειμμα

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
  • Τοποθετούμε μία κατσαρόλα με νερό στη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι και αφήνουμε να βράσει.
  • Κόβουμε τα πράσα σε χοντρές ροδέλες 1-2 εκ. και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με το νερό. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση για 2-3 λεπτά ώστε να φύγει η πικρή γεύση από το πράσινο μέρος του πράσου.
  • Σουρώνουμε και τοποθετούμε το ίδιο τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
  • Κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια.
  • Προσθέτουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο στο καυτό τηγάνι και βάζουμε τα κρεμμύδια, τα πράσα και σοτάρουμε.
  • Κόβουμε τα σέλερι σε ροδέλες, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τα βάζουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να καραμελώσουν.
  • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για 10-15 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε όλα τα λαχανικά σε ένα μπολ.
  • Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα βάζουμε στο μπολ με τη γέμιση.
  • Προσθέτουμε τον δυόσμο και τον άνηθο ψιλοκομμένα, πιπέρι, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι.
  • Σπάμε τη φέτα με τα χέρια μας σε ακανόνιστα κομμάτια και τη βάζουμε στο μπολ.
  • Βάζουμε το αυγό και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
  • Απλώνουμε ελαιόλαδο με ένα πινέλο, σε ένα ταψί 25×35 εκ.
  • Βάζουμε το ένα φύλλο στο ταψί και πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο.
  • Απλώνουμε άλλα δύο φύλλα σταυρωτά με το πρώτο και πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο.
  • Βάζουμε το επόμενο φύλλο όπως το πρώτο και το λαδώνουμε.
  • Προσθέτουμε τη γέμιση και τοποθετούμε από πάνω τα 4 φύλλα με τον ίδιο τρόπο που τοποθετήσαμε τα πρώτα 4.
  • Τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί τα γυρίζουμε προς τα μέσα για να φτιάξουμε τον κόθρο της πίτας.
  • Χαράζουμε με ένα μαχαίρι σε 12 κομμάτια και ψήνουμε για 1 ½ ώρα.
  • Αφαιρούμε, αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Σχόλια

σχόλια