Μερίδες 10

Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος 25 λεπτά

Συστατικά

  • 2 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γραμμάρια βούτυρο παγωμένο
  • 1 αυγό (ή 2 κρόκοι αυγών)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
  • Βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
  • 2,5 ποτήρια τριμμένο αμύγδαλο
  • 1 κουταλιά του γλυκού αλεσμένη κανέλα
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού αλεσμένο γαρίφαλο
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1/2 ποτήρι βούτυρο
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
  • φρέσκια φλούδα λεμονιού (από 1 λεμόνι)
  • μερικές σταγόνες λεμόνι
  • Βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού

Οδηγίες

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και σχηματίζουμε στη μέση μια λακουβίτσα.
  2. Ρίχνουμε το βούτυρο κομμένο σε μικρά κυβάκια και ζυμώνουμε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να πάρουμε μια θριφτή ζύμη σαν χοντρά ψίχουλα. (Αν δυσκολευόμαστε προσθέτουμε 2 κ.σ. παγωμένο νερό.)
  3. Πλάθουμε τη ζύμη σε μια μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη κουζίνας και την αφήνουμε για μισή ώρα στο ψυγείο. Μόλις τη βγάλουμε από το ψυγείο και όπως είναι τυλιγμένη στη μεμβράνη την ανοίγουμε σε φύλλο με τον χοντρό πλάστη.
  4. Αλείφουμε με βούτυρο την ταρτιέρα, ξεκολλάμε τη μια πλευρά της μεμβράνης και αφήνοντας την πάνω πλευρά της μεμβράνης την απλώνουμε στην ταρτιέρα. (Πολύ εύκολα επίσης μπορούμε να την ανοίξουμε με τα δάχτυλα. Αλείφουμε με βούτυρο την ταρτιέρα, βάζουμε τη ζύμη στη μέση και με τα δάχτυλα μας την απλώνουμε ομοιόμορφα στον πάτο και στα τοιχώματα.)
  5. Τρυπάμε με ένα πιρούνι όλη την επιφάνεια πριν απλώσουμε πάνω στη ζύμη την γέμιση.
  6. Αλείφουμε με βούτυρο την ταρτιέρα και απλώνουμε ομοιόμορφα τη ζύμη στον πάτο και τα τοιχώματα.
  7. Με ένα πιρούνι την τρυπάμε παντού στον πάτο.
  8. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αμύγδαλο με την κανέλα, το γαρύφαλο και τη ζάχαρη.
  9. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αμύγδαλο με την κανέλα, το γαρύφαλο και τη ζάχαρη.
  10. Λιώνουμε το βούτυρο και περιχύνουμε το αμύγδαλο.
  11. Ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη.
  12. Στο μεταξύ βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι και μετράμε 8 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει το νερό.
  13. Μόλις βγάλουμε την τάρτα από το φούρνο την περιχύνουμε αμέσως με το καυτό σιρόπι.

Σχόλια

σχόλια