Χρόνος εκτέλεσης: 2 ώρες

Μερίδες: 12

Συστατικά

Για τη βάση

  • 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 140 γρ. βούτυρο
  • 1 αυγό
  • 2 κ.σ. παγωμένο νερό
  • 1 κρόκο για άλειμμα

Για τη γέμιση

  • 175 γρ. βούτυρο
  • 175 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 4 μέτρια αυγά
  • 175 αλεσμένα αμύγδαλα
  • 400 γρ. χριστουγεννιάτικη γέμιση για γλυκό
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα πικραμύγδαλου

Για το σερβίρισμα

  • 250 γρ. σαντιγί
  • 100 γρ. αμύγδαλο φιλέ καβουρδισμένο

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το βούτυρο σε ένα μίξερ. Χτυπάμε με το σύρμα μέχρι το βούτυρο να διαλυθεί τελείως (περίπου 2-3 λεπτά).
  • Χαμηλώνουμε την ένταση του μίξερ και ρίχνουμε μέσα ένα αυγό. Πρέπει το αλεύρι να αλλάξει χρώμα, να γίνει κιτρινωπό και να μοιάζει με ψίχουλα.
  • Προσθέτουμε σιγά σιγά το παγωμένο νερό μέχρι η ζύμη να δέσει και να γίνει αρκετά μαλακή για να τη δουλέψουμε.
  • Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα.
  • Αλευροβουτυρώνουμε μία ταρτιέρα 28 εκ. στρογγυλή και αφήνουμε στην άκρη.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 160° C στον αέρα.
  • Παίρνουμε 2 μεγάλες λαδόκολλες και βάζουμε το ζυμάρι ανάμεσα τους εφόσον έχουμε αλευρώσει καλά και το ζυμάρι και τις λαδόκολλες. Με τον πλάστη ανοίγουμε σιγά σιγά το φύλλο ανάμεσα από τις λαδόκολλες. Εάν το φύλλο ανοίγει δύσκολα, αφήνουμε για 5 λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ώστε το ζυμάρι να μαλακώσει.
  • Μόλις ανοίξει λίγο το ζυμάρι, σηκώνουμε τις λαδόκολλες και προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι για να το βοηθήσουμε να ανοίξει πιο εύκολα. Εάν κατά τη διαδικασία χρειαστεί επιπλέον αλεύρι, ξαναρίχνουμε. Ανοίγουμε καλά, μέχρι το φύλλο μας να γίνει λεπτό σαν δέκα φύλλα χαρτί ενωμένα.
  • Με τη βοήθεια του πλάστη μεταφέρουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα.
  • Πατάμε απαλά με τα χέρια μας τη ζύμη έτσι ώστε να κολλήσει καλά στα τοιχώματα της ταρτιέρας.
  • Με ένα πιρούνι κάνουμε τρύπες στον πάτο της τάρτας. Απλώνουμε πάνω στη ζύμη 2 μεγάλα κομμάτια μεμβράνης σταυρωτά και προσθέτουμε βάρος (όσπρια). Σκεπάζουμε και το βάρος γυρίζοντας τη μεμβράνη.
  • Ψήνουμε την τάρτα μαζί με το βάρος για μισή ώρα.
  • Αφαιρούμε τη ζύμη από τον φούρνο και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180° C ενώ βγάζουμε το βάρος και αλείφουμε με ένα πινέλο με τον κρόκο αραιωμένο με νερό.
  • Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη γέμιση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170° C στον αέρα
  • Στον κάδο του μίξερ με το σύρμα χτυπάμε το βούτυρο και την ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει, χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα. Περιμένουμε να ομογενοποιηθεί το πρώτο και στην συνέχεια προσθέτουμε το επόμενο.
  • Ρίχνουμε το τριμμένο αμύγδαλο, το εκχύλισμα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
  • Στην βάση της τάρτας τοποθετούμε την Χριστουγεννιάτικη γέμιση για γλυκό , απλώνουμε ομοιόμορφα και απο πάνω αδειάζουμε το μείγμα αυγού αμυγδάλου.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά μέχρι να ψηθεί η γέμιση και να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
  • Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά, διακοσμούμε με την σαντιγί και από πάνω πασπαλίζουμε με το καβουρδισμένο αμύγδαλο.

Χριστουγεννιάτικη γέμιση για γλυκό

Συστατικά

  • 250 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 350 γρ. σταφίδα κορινθιακή
  • 100 ml κονιάκ
  • ξύσμα + χυμός από 1 λεμόνι
  • 300 γρ. πολύ παγωμένο βούτυρο περασμένο από τον τρίφτη
  • 250 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο
  • 90 γρ. αποξηραμένες φλούδες εσπεριδοειδών
  • 1/2 μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 μεγάλο πράσινο μήλο καθαρισμένο και τριμμένο

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Σε ένα μικρό κατσαρολάκι τοποθετούμε τις σταφίδες το κονιάκ και ζεσταίνουμε ελαφρά σε χαμηλή φωτιά για 5-7 λεπτά μέχρι οι σταφίδες να μαλακώσουν.
  • Σουρώνουμε, αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν και κρατάμε και το κονιάκ.
  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με μια κουτάλα όλα τα υλικά μαζί και προσθέτουμε και τις σταφίδες.
  • Τέλος προσθέτουμε το κονιάκ που κρατήσαμε, ανακατεύουμε και αποθηκεύουμε σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο.

Σχόλια

σχόλια