Το «Μοtherland» είναι ένα έργο του Danila Tkachenko.

Όχι ο Tkachenko δεν είναι ένας βίαιος πυρομανής τύπος, αλλά ένας καλλιτέχνης ακτιβιστής σε μια φωτεινή διαμαρτυρία. Φωτίζοντας τα χωριά με τη φωτιά όπως λέει ελπίζει να υπενθυμίσει στον κόσμο πώς οι κακές κυβερνητικές αποφάσεις εξακολουθούν να επηρεάζουν τη χώρα του.

Στη Ρωσία, η ζωή στο χωριό έχει σχεδόν εξαφανιστεί εξαιτίας της καταναγκαστικής κολεκτιβοποίησης τη δεκαετία του 1920 και του 1930. Σε μια προσπάθεια να σβηστεί η παραδοσιακή κοινωνική δομή, η κυβέρνηση μετέφερε βίαια τους πολίτες σε συλλογικές περιοχές διαβίωσης και κατέσχεσε τα τρόφιμα και τη γη τους. Εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από ασιτία.

Περίπου 20 χρόνια αργότερα, η Ακαδημία Κατασκευών και Αρχιτεκτονικής της ΕΣΣΔ εφάρμοσε άλλη μία αναγκαστική μετεγκατάσταση. Αυτό ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της αγροτικής κουλτούρας της Ρωσίας. Χωρίς να μείνει κανείς για να κρατήσει αυτά τα μέρη ζωντανά, η ζωή στο χωριό τελείωσε.

Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, αυτά τα τελευταία 20 χρόνια ήταν δύσκολα για κάθε αγρότη. Η κυβέρνηση δεν δείχνει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της γεωργίας, οπότε ο Tkachenko αποφάσισε να κάψει τα ξεχασμένα χωριά για να δείξει στον κόσμο πώς χάνεται κάθε είδους παράδοση και αγροτική ζωή.

 

Σχόλια

σχόλια