Κάνει τα βρέφη πριν την ηλικία των έξι μηνών να πίνουν νερό; Μα, αν η απάντηση ήταν αυτονόητη, δεν θα υπήρχε ερώτηση.  Είναι αρκετοί οι επιστήμονες που συμβουλεύουν ενάντια στην πόση νερού από τα νεογέννητα κάτω από την ηλικία των έξι μηνών.

Γνωρίζουμε ότι το νερό αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της επιβίωσης του κάθε ζώντος  οργανισμού. Ωστόσο, όσον αφορά τα βρέφη μικρότερα της ηλικίας των έξι μηνών, το καλύτερο είναι να αποφεύγεται.

Ο λόγος

Ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο τα μωρά μέχρι την ηλικία των έξι μηνών δεν κάνει να πίνουν νερό είναι ο εξής: ότι δεν το χρειάζονται. Συχνά μάλιστα, ακόμη και όταν η μητέρα τους το δίνει, τα μωρά αρνούνται να το πιουν. Έτσι λοιπόν, μην πιέζετε ποτέ το βρέφος να πίνει νερό: δε συντρέχει κανένας λόγος για κάτι τέτοιο. Για τα μωρά αυτού του ηλικιακού φάσματος η έλλειψη νερού χωρίς καμία παρενέργεια αποτελεί κάτι το απολύτως φυσιολογικό.

Την τάση αυτή την παρατηρούμε στα παιδιά, όταν ακόμη είναι μικρά: Όταν αναπτύσσονται και αρχίσουν να μιλάνε μπορούν να επικοινωνούν τις ανάγκες τους, και έτσι και τη δίψα τους χρησιμοποιώντας τον λόγο. Η εκδήλωση μάλιστα της ανάγκης για νερό είναι από τις πρώτες λέξεις που μαθαίνει το παιδί.

Ειδικά τα μωρά τα οποία τρέφονται αποκλειστικά μέσω του θηλασμού, δεν αισθάνονται καν το αίσθημα της δίψας. Το αίσθημα αυτό της δίψας ξεκινά να εμφανίζεται από τη στιγμή την οποία το παιδί ξεκινά να τρέφεται με στοιχεία εκτός του μητρικού θηλασμού.

Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδήμονες, τα μωρά πρέπει να τρέφονται αποκλειστικά μέσω του θηλασμού μέχρι τη συμπλήρωση της ηλικίας των έξι μηνών. Και με τη λέξη «αποκλειστικά», εννοούν το θηλασμό σαν αποκλειστική πηγή διατροφής.

Το νερό, ωστόσο δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που δεν ενδείκνυται να δίνετε στο μωρό σας. Πριν από τη συμπλήρωση του πρώτου εξαμήνου απαγορεύεται να δίνεται στο βρέφος οποιαδήποτε άλλη τροφή πέρα από το μητρικό γάλα, σε οποιαδήποτε μορφή, υγρή ή στερεή. Αυτό εξηγείται, καθώς στη διάρκεια του εξαμήνου αυτού όλες οι διατροφικές ανάγκες του βρέφους εξυπηρετούνται από τα συστατικά και τις θρεπτικές ουσίες που του παροχετεύονται μέσω του μητρικού γάλακτος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρουσιάζει δύο βασικούς λόγους προκειμένου να αποφεύγετε να δίνετε νερό στο νεογέννητο βρέφος. Πρώτον, επειδή, όπως ήδη προαναφέρθηκε, το βρέφος δεν το χρειάζεται και, δεύτερον, επειδή η λήψη νερού είναι πιθανόν να δυσχεράνει τη λήψη άλλων περισσότερο απαραίτητων συστατικών για το βρέφος.

Σύμφωνα με τη θεωρία των ειδικών, οι ανάγκες ενυδάτωσης του βρέφους ικανοποιούνται από το μητρικό γάλα. Αν λοιπόν, ταυτόχρονα παρέχεται στο μωρό και νερό, τότε ίσως ελαττωθεί η αναγκαία προσλαμβανόμενη  ποσότητα του μητρικού γάλακτος.

Ωστόσο στην ασυνήθιστη περίπτωση όπου το βρέφος  πράγματι έχει ανάγκη από νερό, τότε τι νερό πρέπει να προτιμάται;

Υπάρχουν, βέβαια περιπτώσεις όπου το βρέφος πίνει νερό και πριν από τη συμπλήρωση των έξι μηνών της ζωής του. Το βρέφος στις περιπτώσεις αυτές πίνει νερό για λόγους που αποδίδονται σε προβλήματα εξαιτίας πυρετού ή γαστρεντερίτιδας. Άλλες φορές το μωρό πίνει νερό λόγω έλλειψης της συγκεκριμένης πληροφόρησης από του γονείς.

Στην περίπτωση όπου η πόση νερού κρίνεται αναγκαία για το βρέφος, είναι σημαντικό να γνωρίζετε μερικά πράγματα σε σχέση με την ποιότητα του παρεχόμενου νερού.

  • Πάντα να δίνετε στο βρέφος νερό που να είναι ελεγμένο και ασφαλές προς πόση. Το νερό δεν πρέπει να περιέχει φθόριο, και επίσης δεν πρέπει να προέρχεται από μολυβδούχο υδραγωγό. Να παραμένετε επιφυλακτικοί ακόμη και στην περίπτωση που το νερό που εσείς πίνετε, κρίνεται ασφαλές και κατάλληλο. Πάντα να το βράζετε και έπειτα να περιμένετε έως ότου αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου μέχρι να το δώσετε στο μωρό.
  • Το εμφιαλωμένο νερό αν και κρίνεται προτιμότερο σχέση με το νερό της βρύσης, δεν αποτελεί πάντα την καλύτερη επιλογή. Προτού δώσετε στο βρέφος εμφιαλωμένο νερό, επιβεβαιωθείτε ότι αυτό έχει περιεκτικότητα χαμηλή σε φθόριο, ιώδιο και νιτρικά άλατα. Επίσης, πρέπει να έχει περιεκτικότητα φτωχή σε μεταλλικά στοιχεία. Κατά κανόνα, το εμφιαλωμένο νερό που είναι κατάλληλο για βρέφη το αναγράφει στην ετικέτα του μπουκαλιού.

Αργότερα, όταν το βρέφος ξεκινά τη συμπληρωματική διατροφή, πολλές από τις τροφές του περιέχουν νερό. Οι σούπες, οι πολτοποιημένες τροφές και οι χυμοί που εντάσσονται στη διατροφή του μωρού καλύπτουν την ανάγκη της ενυδάτωσης του οργανισμού του σε σημαντικό βαθμό. Επιπλέον, κατά κανόνα το μωρό θα εξακολουθεί παράλληλα και το θηλασμό. Συνεπώς στο διατροφικό αυτό στάδιο, το βρέφος χρειάζεται μικρές γουλιές νερού, οι οποίες αρκούν να ικανοποιήσουν τη δίψα που προκαλείται λόγω της στερεάς τροφής που πλέον προσλαμβάνει.

Πώς είναι ο γονιός βέβαιος ότι πράγματι το βρέφος δε χρειάζεται νερό;

Ίσως μέχρι σήμερα να μην το γνωρίζατε, όμως το μητρικό γάλα καλύπτει κάθε ανάγκη για ενυδάτωση που έχει το μωρό. Τα μωρά άλλωστε ξεδιψούν και μέσα από το μητρικό γάλα.

Στην προσπάθειά σας να κατανοήσετε τους διαφορετικούς τρόπους κορεσμού της δίψας του μωρού, απλά σκεφθείτε ότι, ως έμβρυο κάλυπτε τις ανάγκες του για την ενυδάτωση του οργανισμού του με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Το βρέφος εξοικειώνεται με τη θρέψη μέσω του θηλασμού αφού γεννηθεί και προσαρμοστεί στις νέες διατροφικές του συνθήκες.

Αν καθώς θηλάζετε, παρατηρήσετε το βρέφος σας με προσοχή, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν φορές που θηλάζει με πολύ μικρές δόσεις. Το πιθανότερο είναι ότι θηλάζοντας με αυτόν τον τρόπο το βρέφος ικανοποιεί το αίσθημα της δίψας και όχι το αίσθημα τη πείνας. Αυτός είναι και ο λόγος που το νερό απορρίπτει το νερό το οποίο του δίνει στη συνέχεια η μητέρα, αφού μέσω του θηλασμού, έχει ήδη ξεδιψάσει.

Αν το βρέφος έχει θηλάσει, για ποιόν λόγο συνεχίζει να θέλει νερό;

Πώς γίνεται η μητέρα να καταλάβει αν την ώρα του θηλασμού το παιδί ικανοποιεί το αίσθημα της δίψας ή της πείνας; Στην περίπτωση που το μωρό διψάει, τότε το βρέφος θηλάζει λιγότερο σχέση με τις άλλες φορές. Επίσης, ίσως να πιει μόνον λίγο από το κάθε στήθος.

Η λογική μας λέει , πως όταν ένα μωρό διψά, τότε υιοθετεί τον παραπάνω τρόπο θηλασμού. Αυτό συμβαίνει γιατί το γάλα που βγαίνει στην αρχή από το στήθος είναι πιο αραιό σε σχέση με το γάλα που προέρχεται από εσωτερικά.

Έτσι, το βρέφος αρκείται έχοντας πιει υδαρό γάλα από το στήθος της μητέρας.

Σχόλια

σχόλια