Θα αποβεί εις βάρος της Τουρκίας η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν, τόνισεχθες  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, στη σημερινή συνεδρίαση του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Γκουντέρες.

«Χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή. Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Επίσης ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο συζήτησαν για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον γγ του ΟΗΕ για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ, αλλά και για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο συμβάν με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Γκουτέρες να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη για ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης, με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Για τις διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας συζήτησαν ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα το απόγευμα. Ο Γκουτέρες στηρίζει τις συνομιλίες Ελλάδας – Σκοπίων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, ο ΓΓ του ΟΗΕ χαιρέτισε τις μεταρρυθμίσεις που κάνει η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, περιλαμβανομένης της θετικής στάσης της χώρας στις σχέσεις με τους γείτονες.

Θετική δυναμική και δυνατότητα επίτευξης αμοιβαίας αποδεκτής λύσης βλέπει ο Γκουτέρες

Στη συνομιλία αξιολογήθηκε θετικά η Συμφωνία Φιλίας και Καλής Γειτονίας μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας, ενώ ο Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε στήριξη στις συνομιλίες που διεξάγονται με την Ελλάδα υπό την αιγίδα του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, εκτίμησε ότι υπάρχει θετική δυναμική και δυνατότητα επίτευξης αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Ο Ζόραν Ζάεφ εκτίμησε ότι η Συμφωνία με τη Βουλγαρία βελτίωσε τις διμερείς σχέσεις και συνεισέφερε στην αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και ενθάρρυνε το να γίνει προσπάθεια για την υπέρβαση του προβλήματος με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση και ότι αυτό θα είναι καλό και για τις δύο χώρες, αλλά και για όλη την περιοχή.

«Να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με το παρελθόν και να εργαστούμε μαζί για ένα καλύτερο κοινό μέλλον», πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σχόλια

σχόλια