Η μελέτη των αθλητών, η στάση του σώματός τους, η μορφολογία του, η τεχνική τους γίνεται αντικείμενο μελέτης εδώ και πολλά χρόνια. Άλλωστε, η απορία των φιλάθλων: ‘Μα πώς το κάνει;’ είναι κρίμα… να μην απαντηθεί. Διότι, πολλοί αθλητές προπονούνται σκληρά, μα σταρ δεν κατόρθωσαν να γίνουν όλοι. Το ινστιτούτο Βιομηχανικής της Βαλένθια πρόσφατα προσπάθησε να εντοπίσει τους λόγους για τους οποίους ο Λιονέλ Μέσι και ο Κριαστιάνο Ρονάλντο ξεχωρίζουν από τους αντιπάλους τους. Μια ημέρα πριν από το Clasico της Ισπανίας μαθαίνουμε τα μυστικά των άσων της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης.

Μια αντίστοιχη μελέτη είχε πραγματοποιηθεί πριν από 16 χρόνια για τον Αυστραλό Ολυμπιονίκη της κολύμβησης, Ίαν Θορπ. Το σώμα του… μπήκε στο μικροσκόπιο και οι κινήσεις του στο νερό μελετήθηκαν καρέ – καρέ σε κάθε χιλιοστό του δευτερολέπτου. Η λύση βρέθηκε. Ο σούπερ σταρ στο κολύμπι πετύχαινε καλύτερη άνωση στο νερό έναντι των αντιπάλων του, κρατώντας ψηλά τον θώρακά του. Χρόνια αργότερα αυτό το πλεονέκτημα το προσέφεραν στους αθλητές τα ολόσωμα μαγιό κολύμβησης, τα οποία ήταν φτιαγμένα από πολυουρεθάνη. Ευτυχώς, απαγορεύθηκε η χρήση τους…

Οταν ο Νόβακ Τζόκοβιτς σκαρφάλωσε στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης στο τένις ‘φακελώθηκε’ από τους επιστήμονες που είδαν αμέτρητους αγώνες του και ανακάλυψαν ότι παρά το ύψος του (1.88 μ.) είναι πολύ γρήγορος και ταχύτερος των αντιπάλων του. Αυτό το ατού του επιτρέπει να προλαβαίνει να σκεφτεί τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει και να επιλέξει την καλύτερη δυνατή ‘απάντηση’. Καταναλώνει περισσότερη φαιά ουσία από κάποιον άλλο με τα κλάσματα του δευτερολέπτου που κερδίζει.

Στον Κριστιάνο Ρονάλντο οι επιστήμονες μελέτησαν το επιτόπιο άλμα του. Κερδίζει κατά κράτος τους αντιπάλους του στις… εναέριες μάχες. Μπορεί να φτάσει σε μαγικά ύψη από τη στιγμή που θα σηκωθεί απ’ το έδαφος. Ο Πορτογάλος δεν χρειάζεται να αναπτύξει ταχύτητα να σηκωθεί ψηλά. Ετσι, διατηρεί και τον έλεγχο στο σώμα του, καθώς δεν φεύγει μπροστά. Ο CR7 μπορεί να εκτιναχθεί ακόμη και στα 2,5 μ. για να πιάσει μια κεφαλιά. Από το 2009 που υπέγραψε στη Ρεάλ Μαδρίτης έχει πετύχει με τη φανέλα της 60 γκολ με κεφαλιές.

Ο Μέσι δεν μπορεί να φθάσει σε τέτοια ύψη, το αντιλαμβάνεστε… Ομως, όπως και ο Τζόκοβιτς είναι ένας γρήγορος αθλητής με μυαλό… πολυτελείας. Οι ερευνητές χρειάστηκε να δουν 100 γκολ του για να… ξεκλειδώσουν το μυστικό του και ισχυρίζονται ότι πέτυχαν το στόχο τους.

Ο σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα κοντρολάρει την μπάλα με το εσωτερικό του ποδιού του, την μετακινεί με το εξωτερικό με μικρές και απαλές κινήσεις και τρέχει πολύ γρήγορα προσπερνώντας τους αντιπάλους του. Είναι από τα τρικ που δοκιμάζεις μόνο με κόσμο γύρω σου, για ασφάλεια, μέσα στο ΚΑΤ για ακόμη περισσότερη σιγουριά ή στον ύπνο σου…

Είναι εξαιρετικά γρήγορος στα πόδια και στη σκέψη, γεγονός που του δίνει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού των αντίπαλων αμυντικών. Ο Μέσι θεωρείται ένας από τους κορυφαίους… δρομείς με την μπάλα στα πόδια, στον κόσμο. Τη σεζόν 2014 – 2015 έκανε 307 ντρίμπλες!

Πηγή

Σχόλια

σχόλια