Πραγματικότητα αποδείχτηκε ένας θρύλος αιώνων στην Κίνα, σχετικά με έναν αμύθητης αξίας θησαυρό που ανήκε σε ένα αρχαίο ηγέτη εξεγερμένων χωρικών, καθώς βρέθηκε στον πυθμένα ενός ποταμού.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Xinhua, πάνω από 10.000 αντικείμενα από χρυσό και ασήμι ανασύρθηκαν από τον πυθμένα του ποταμού Μιντσιάνγκ στην επαρχία Σιτσουάν. Σύμφωνα με Κινέζους αρχαιολόγους, είναι ο θησαυρός του Ζανγκ Σιανζόνγκ, που ανάγεται στη δυναστεία των Μινγκ (1368- 1644).

Λέγεται πως το 1646 ο Ζανγκ Σιανζόνγκ (ή Τσανγκ Χσιέν-Τσουνγκ, γνωστός με το προσωνύμιο «Κίτρινος Τίγρης») ηττήθηκε από στρατιώτες της δυναστείας Μινγκ ενώ προσπαθούσε να μεταφέρει τον θησαυρό του προς τον νότο. Λέγεται πως περίπου 1.000 βάρκες φορτωμένες με πολύτιμα αντικείμενα βυθίστηκαν κατά τη σύγκρουση, ωστόσο για αιώνες πιστευόταν πως ήταν απλά ένας θρύλος- τουλάχιστον μέχρι τον εντοπισμό μεγάλων ποσοτήτων από χρυσά, ασημένια και χάλκινα νομίσματα και κοσμήματα και σιδερένια όπλα στην περιοχή.

Η περιοχή όπου βρέθηκαν βρίσκεται εκεί που συναντιούνται οι ποταμοί Μιντσιάνγκ και Τζιντσιάνγκ, 50 χλμ από το Τσενγκντού, πρωτεύουσα του Σιτσουάν. Πολλά πολύτιμα αντικείμενα βρέθηκαν εκεί το 2005, από οικοδόμους.

Η τοπική κυβέρνηση ανακήρυξε την περιοχή προστατευόμενη το 2010, ωστόσο μια επίσημη ανασκαφή καθυστέρησε, λόγω διαφωνιών μεταξύ των επιστημόνων. Οι κυνηγοί θησαυρού όμως δεν περίμεναν, και πραγματοποιούσαν καταδύσεις στην περιοχή για χρόνια.

Εν τέλει, άρχισε εκτενής ανασκαφή τον Ιανουάριο, και μέχρι τα μέσα Μαρτίου είχαν διερευνηθεί 10.000 τετραγωνικά μέτρα, αποδίδοντας πληθώρα πολύτιμων αντικειμένων.

Ο Ζανγκ Σιανζόνγκ (1606-1647) ήταν επικεφαλής μιας εξέγερσης χωρικών και κατέκτησε το Σιτσουάν το 1644, αυτοανακηρυσσόμενος βασιλιάς. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, ηττήθηκε, σε μια σειρά γεγονότων και σφαγών που είχαν αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση του πληθυσμού της περιοχής.

 

 

 

Σχόλια

σχόλια