Δεν είναι λίγοι οι κυκλικοί κόμβοι κυκλοφορίας στην Ευρώπη που είναι αρκετά περίπλοκοι – αλλά αυτή η διασταύρωση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ικανή να σας… τρελλάνει. Βρίσκεται στο Swindon και ονομάζεται Magic Roundabout. Είναι στην πραγματικότητα πέντε μικρές κυκλικές διασταυρώσεις τοποθετημένες γύρω από μια μεγαλύτερη κεντρική, αριστερόστροφη κυκλική διασταύρωση.

Σχεδιάστηκε από τον μηχανικό Frank Blackmore του Βρετανικού Εργαστηρίου Μεταφορών και Οδοποιίας και κατασκευάστηκε το 1972 ως μια καινοτόμα προσπάθεια ελέγχου της ροής της κυκλοφορίας στην περιοχή. Όταν πρωτομπήκε σε λειτουργία δεν υπήρχε καν διαγράμμιση στις μίνι κυκλικές διασταυρώσεις, ενώ ένας αστυνομικός τοποθετήθηκε σε κάθε κύκλο για να κατευθύνει την κυκλοφορία.

Σήμερα, αν και οι ντόπιοι πλέον γνωρίζουν να οδηγήσουν εδώ, η διαδρομή μέσα στον κυκλικό κόμβο απαιτεί ατσάλινα νεύρα. Η κυκλοφορία ρέει αριστερόστροφα γύρω από τον εξωτερικό κυκλικό κόμβο, ενώ η εσωτερική ροή γίνεται δεξιόστροφα γύρω από τις πέντε μίνι κυκλικές διασταυρώσεις, οι οποίες οδηγούν σε διάφορες κατευθύνσεις που βρίσκονται στην εξωτερική πλευρά.

 

 

Σχόλια

σχόλια