Η αστροψυχολογία αφορά μια αναδιαμόρφωση της αστρολογίας σε όρους ψυχολογίας και ψυχολογικών εφαρμογών. Μολονότι η ψυχολογική αστρολογία έλαβε την αρχική της ώθηση από την αναλυτική ψυχολογία του Καρλ Γιούνγκ, αρκετά πιο πρόσφατες προσπάθειες εμπεριέχουν τις ιδέες από την ψυχοδυναμική θεωρία, την θεωρία των γενικών συστημάτων , την γνωσιακή συμπεριφοριακή ψυχολογία και ποικιλία άλλων μοντέλων και οπτικών γωνιών.

Ίσως το οριστικό στοιχείο της ψυχολογικής προσέγγισης στην αστρολογία είναι η συγκέντρωση στην ενσωμάτωση του χάρτη γέννησης και κατά αυτόν τον τρόπο να υποστηρίζει το ανθρώπινο δυναμικό για την ανάπτυξη και αλλαγή . Έτσι η αστροψυχολογία μπορεί να ληφθεί ως θεωρία προσωπικότητας, αναπτυξιακό μοντέλο και διαγνωστικό προγνωστικό εργαλείο.

Ένα βασικό μέρος της ψυχοαστρολογίας είναι ότι οι πλανήτες συμβολίζουν τις λειτουργίες που κατευθύνονται προς την ικανοποίηση των αναγκών των ζωδίων που κυβερνούν. Τα ζώδια είναι τα κίνητρα. Οι πλανήτες είναι ενεργοί πράκτορες. Ένας άλλος τρόπος για να εκφραστεί αυτό είναι ότι ο πλανήτης συμβολίζει την ψυχολογική λειτουργία, που μπορεί να οριστεί σαν μια κληρονομική δύναμη ή ικανότητα να πράξει λειτουργίες. Οι πλανητικές λειτουργίες είναι οι συνηθισμένες, κανονικές ή χαρακτηριστικές πράξεις των πλανητών. Επομένως για παράδειγμα ο Άρης συμβολίζει την λειτουργία της ηγεσίας, της προσπάθειας, του ανταγωνισμού και της επιβίωσης. Παρόλο που οι άνθρωποι στην αρχή τους βίωναν πλανητικά αρχέτυπα ως μηνύματα από θεούς , που προέρχονταν εκτός του ίδιου τους του μυαλού, σήμερα αναγνωρίζουμε τα αρχέτυπα ως αισθήματα του εσωτερικού μας, τις ανάγκες και αξίες που αποτελούν την εσωτερική μας ζωή .

Ξανά οι πλανητικές λειτουργίες κινητοποιούνται από τις ανάγκες του ζωδίου που κυβερνά ο πλανήτης. Αυτό υπονοεί ότι το κίνητρο και η λειτουργία είναι αχώριστα όπως ένας πύραυλος και το ντεπόζιτο καυσίμων του. Κάθε ζεύγος ζωδίου και πλανήτη μπορούν να αντιμετωπιστούν ως σύστημα . Όταν μιλάμε για το σώμα αναφερόμαστε σε συγκεκριμένα συστήματα όπως το κυκλοφορικό σύστημα, το γαστρεντερικό και το ενδοκρινικό σύστημα. Παρομοίως υπάρχουν τα ψυχολογικά συστήματα. Ο Ταύρος/Άρης κυβερνούν το ηγετικό/ανταγωνιστικό σύστημα , ο Κριός/Αφροδίτη το σύστημα ασφάλειας/σταθερότητας , και ο Αιγόκερως/Κρόνος το σύστημα κυβέρνησης/ελέγχου . Ένα ζώδιο/πλανήτης είναι ένα σύστημα κινήτρου επειδή εμπεριέχει μια αλληλεπίδραση μεταξύ δύο συστατικών της ψυχολογίας. Τον πλανήτη και το ζώδιο. Καθώς οι ανάγκες κινητοποιούν τους πλανήτες που τους κυβερνούν να πράττουν συγκεκριμένες λειτουργίες , και οι λειτουργίες αυτές εμπεριέχουν τις πράξεις που υπηρετούν το μοτίβο.

Ο Αβράαμ Μάσλο (1968) πρότεινε ότι τα ανθρώπινα πλάσματα γεννιούνται με μια ουσιαστική δύση που είναι ανάλογη με την φυσική τους κατασκευή. Απλώς στην αστρολογία, οι ψυχολογικές λειτουργίες είναι ανάλογες με τα βιολογικά τους συνακόλουθα. Οι λειτουργίες της πέψης και της αποβολής για παράδειγμα είναι παράλληλες στις ψυχολογικές διαδικασίες που τις κυβερνά το σύστημα Παρθένου/Ερμή και του Σκορπιού/Πλούτωνα. Όπως χωνεύουμε το φαγητό, έτσι χωνεύουμε και πληροφορίες, μετατρέποντας το σε χρήσιμα κομμάτια και προσθέτοντάς το στην νοητική μας κατασκευή. Επίσης εξαλείφουμε σε ψυχολογικό επίπεδο, όπως όταν βιώνουμε μια αυτοκαταστροφική ψυχολογική συνήθεια   Όλα αυτά κυβερνιούνται από το σύστημα Σκορπιού/Πλούτωνα. Για αυτό το λόγο το αντίστοιχο βιολογικό κομμάτι κυβερνάται από το ίδιο σύστημα .

Όπου το σύστημα Παρθένου/Ερμή κυβερνά τα εσωτερικά και το γαστροεντερικό σύστημα, και το γενικότερο μεταβολισμό φαγητού, κυβερνάει επίσης και τις ψυχολογικές διαδικασίες της ανάλυσης και της χρήσης πληροφοριών στην υπηρεσία της ικανότητας. Με λίγα λόγια ο Παρθένος σχετίζεται με τον μεταβολισμό πληροφοριών. Παρομοίως οι βιολογικές και ψυχολογικές διαδικασίες εξάλειψης κυβερνώνται από τον Σκορπιό/Πλούτωνα.

Σε βιολογικό επίπεδο το σύστημα αυτό κυβερνάει τα σεξουαλικά /αναπαραγωγικά συστήματα, που εμπεριέχουν την κύστη, τον προστάτη και την απόρριψη και την εκκένωση. Αξιοσημείωτο είναι ότι όλα αυτά τα συστήματα οργάνων συμπεριλαμβάνονται στην διαδικασία εκκένωσης, της εκσπερμάτωσης στους άνδρες και της περιόδου στις γυναίκες. Ψυχολογικά, το σύστημα Σκορπιού/Πλούτωνα κυβερνά την σεξουαλικότητα και τείνει να είναι διαπεραστικό, ερωτικό και αναπαραγωγικό από την ίδια του την φύση. Αυτά τα δύο παραδείγματα  θα πρέπει να είναι αρκετά για να δώσουν μια εικόνα για το πώς λειτουργεί ένα σύστημα ζωδίου/πλανήτη που είναι αναλογικό στο βιολογικό όργανο και συμβολίζει ένα συγκεκριμένο τύπο δράσης στην υπηρεσία μιας ψυχολογικής ανάγκης η κινήτρου .

Όπως η ανάγκη ενός ζωδίου μπορεί να τεκμηριωθεί από συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν εκείνο το ζώδιο, επομένως οι λειτουργίες ενός πλανήτη μπορούν να τεκμηριωθούν από τις πράξεις που χαρακτηρίζουν την φύση του. Αυτό πρόκειται για θέμα εκλογίκευσης. Παρατηρώντας τις χαρακτηριστικές πράξεις ενός πλανήτη, κάποιος μπορεί  να καταλάβει προς τα πού οδηγούν οι πράξεις αυτές, ή αλλιώς με λίγα λόγια τον σκοπό της συμπεριφοράς τους. Μια πράξη είναι κάθε συμπεριφορά που έχει κάποιο σκοπό ή γίνεται για κάποιο λόγο. Εάν κάποιος παρατηρεί ότι ο Ποσειδώνας εμπλέκεται σε πνευματικές προθέσεις, όπως συμπόνια για αυτούς που υποφέρουν, αγάπη, δωρεά, ψυχολογικές ικανότητες, φαντασία και όνειρα, έπειτα οι ικανότητες του Ποσειδώνα θα μπορούσαν να τεκμηριώσουν όλες τις πράξεις που χαρακτηρίζονται ως Ποσειδώνιες.

Εάν αποκαλέσουμε τον Ποσειδώνα ως υπέρβασ , ίσως να είναι αρκετή, για τις πνευματικές προθέσεις. Βρίσκονται στην υπηρεσία της μετάβασης και την ξεχωριστή αυτή αίσθηση και ενώνονται με μια ανώτερη συνείδηση. Έννοια για τους λιγότερο τυχερούς , η δωρεά και η αγάπη προϋποθέτουν να μην βάζει κάποιος το προσωπικό του ενδιαφέρον πρώτο και να πράττει έτσι ώστε να απαλείψει τον πόνο των άλλων. Οι ψυχολογικές ικανότητες εμπεριέχουν νοητικές  δυνάμεις. Μολονότι δεν μπορούμε να περιγράψουμε με λίγα λόγια  τις ποικίλες μορφές που έχει η αρχετυπική αυτή διαδικασία, ο όρος υπερβατική δυνατότητα έρχεται αρκετά κοντά. Μπορεί το καλύτερο όνομα για μια πλανητική βάση να είναι ο πλανήτης ο ίδιος, που στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για : η βάση / Σχολή του Ποσειδώνα.

Οποιασδήποτε χαρακτηριστική πράξη ενός πλανήτη  μπορεί να μετατραπεί από ρήμα σε ουσιαστικό που μας δίνει ένα όνομα για την λειτουργία εκείνη. Οι πλανητικές λειτουργίες είναι οι συνηθισμένες, και σωστές ή χαρακτηριστικές πράξεις εκείνου του πλανήτη . Για παράδειγμα ο Ποσειδώνας συμβολίζει τα ρήματα : φαντάζομαι , συμπονώ, και προαισθάνομαι. Μετατρέποντας τα ρήματα αυτά σε ουσιαστικά , έχουμε 3 λειτουργίες του Ποσειδώνα : Φαντασία , συμπόνια , και προαίσθηση . Κάθε όρος περιγράφει μια πλευρά ενός κόμπλε , μιας ψυχολογικής βάσης. Φυσικά υπάρχουν άλλες λειτουργίες του Ποσειδώνα πέρα από αυτές τις τρεις .

Ξανά , οι λειτουργίες είναι πάντοτε στην υπηρεσία των αναγκών. Για κάθε ανάγκη που αντιπροσωπεύεται από ένα ζώδιο υπάρχει μια πλανητική λειτουργία , αφιερωμένη στην εκπλήρωση της ανάγκης αυτή . Ο Κρόνος για παράδειγμα , είναι ο πλανήτης που κυβερνά τον Αιγόκερω. Η ανάγκη του Αιγόκερου μπορεί να περιγράφει ως το κίνητρο για την τελειότητα στην κυριολεκτική του έννοια, ή με πιο απλά λόγια η ανάγκη για οργάνωση και έλεγχο. Ο Κρόνος σαν το ενεργό στοιχείο ικανοποιεί τις ανάγκες του με το να οργανώνει και να ελέγχει το συμπεριφοριακό περιβάλλον. Επομένως ο Κρόνος αντιπροσωπεύει τις λειτουργίες της οργάνωσης, της κατασκευή και του ελέγχου. Κάθε πλανήτης λοιπόν συμβολίζει ένα συγκεκριμένο είδος δραστηριότητας. Οι πλανήτες είναι ηθοποιοί και κάθε ένας από αυτούς δρα με έναν διαφορετικό τρόπο.

Σε έναν πραγματικό χάρτη, ο Κρόνος θα ήταν σε ένα συγκεκριμένο ζώδιο.  Ας πούμε για παράδειγμα ότι ο Κρόνος είναι στους Διδύμους. Επομένως έχουμε την σύνταξη μια αστρολογικής πρότασης. Η ανάγκη του Αιγόκερω (ουσιαστικό ) ικανοποιείται από τον Κρόνο (Ρήμα) σε τρόπο Διδύμου (επίρρημα). Εν ολίγοις , η ανάγκη για οργάνωση ικανοποιείται από το να επιτυγχάνει στην εκπαίδευση. Ο Κρόνος στους Διδύμους αντιπροσωπεύει το κίνητρο για την τελειότητα, διαμέσου της οργάνωσης των νοητικών κατασκευών. Εάν ο Κρόνος υπογραμμίζεται στον χάρτη του γενέθλιου, τότε μπορεί να έχουμε ένα άτομο , που για παράδειγμα έχει μια πορωμένη ανάγκη να οργανώσει την γλώσσα σε ένα λογικό σύστημα. Ίσως να μπορεί να γράψει ένα βιβλίο στις γλώσσες ή να κατασκευάσει μια θεωρία ενός συντακτικού. Το ζώδιο των Διδύμων, υπονοεί πως ο Κρόνος εκπληρώνει τις ανάγκες του Αιγόκερου και το ποια είναι τα πιθανά αποτελέσματα.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι ανάγκες συμβολίζονται από ζώδια και παρέχουν το κίνητρο  που πυροδοτούσε τις ικανότητες που αντιπροσωπεύονται από πλανήτες. Το πώς και εάν οι λειτουργίες ικανοποιούν τις κινητήριες δυνάμεις  υποδεικνύεται από διαφορετικούς παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της θέση του οίκου και τις όψεις του με άλλους πλανήτες. Ο βαθμός με τον οποίο ένας πλανήτης μπορεί να ικανοποιήσει την ανάγκη του ζωδίου του είναι η μέτρηση της λειτουργικότητας του πλανήτη.

Σχόλια

σχόλια