Σε λίγες ώρες θα ξέρουμε αν πυρετώδεις διεργασίες των επόμενων ωρών ανάμεσα στην κυβέρνηση, τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα οδηγήσουν στην άμεση επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα ακόμη και την Κυριακή με στόχο να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου, ή χαθεί και αυτό το ορόσημο με άγνωστες συνέπειες για την οικονομία και τις τράπεζες.

Το άγνωστο παρασκήνιο

Το σκηνικό αρχίζει σιγά-σιγά να ξεκαθαρίζει. Η εμπλοκή προκλήθηκε στην αρχή της εβδομάδας και επιβεβαιώθηκε στο χθεσινό Euro Working Group. Προέκυψε μετά από τις εξής ενέργειες: Παρότι υπήρχε πλαίσιο συμφωνίας από τις Βρυξέλλες ο κύριος Τσακαλώτος υπό την πίεση του Πρωθυπουργού έστειλε την Δευτέρα επιστολή που ζητούσε κάτι διαφορετικό από αυτό που είχε συμφωνηθεί στις Βρυξέλλες για την σταδιακότητα της περικοπής των συντάξεων. Το ΔΝΤ αντέδρασε και επανέφερε αυστηρότερους όρους στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Η εμπλοκή μεταφέρθηκε στο EWG αλλά η εικόνα ναυαγίου που παρουσιάστηκε χθες το βράδυ θορύβησε την Αθήνα η οποία με τη βοήθεια των Ευρωπαίων προχωράει από νωρίς το πρωί σε κινήσεις κατευνασμού και περιμένει ένα σήμα και από την πλευρά του ΔΝΤ σήμερα το απόγευμα για να επιστρέψει στην Αθήνα. Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι κυριολεκτικά με τις βαλίτσες τα χέρια. Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες.

«Πολιτική χορογραφία»

Παρά τις διαφορές που απομένουν πηγές των Θεσμών, μιλώντας στο newmoney.gr, επιμένουν ότι «το πακέτο έχει ουσιαστικά συμφωνηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα» και δεν θεωρούν πιθανό να προκύψει κάποια σοβαρή εμπλοκή που θα ανατρέψει πλήρως την πορεία προς την τεχνική συμφωνία. Παράγοντας των θεσμών μάλιστα έλεγε χαρακτηριστικά ότι όλα αυτά είναι «πολιτική χορογραφία» της κυβέρνησης.

Με αφορμή και την επιστολή Τσακαλώτου κυβερνητικές πηγές διέψευδαν τα περί διαφωνίας Μαξίμου και Υπουργείου Οικονομικών και χαρακτήριζαν αυτές τις απόψεις «ευσεβείς πόθους».

Τα μπρος πίσω

Παρά την αποτυχία συμφωνίας χθες το βράδυ στο Euro Working Group, πηγές της Κομισιόν αναφέρουν ότι «οι επαφές συνεχίζονται και σήμερα με εντατικό ρυθμο» ενώ ανώτατος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου εκτιμά ότι κατά πάσα πιθανότητα το απόγευμα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Από το πρωί μάλιστα κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι «το Euro Working Group εισηγήθηκε την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων, η ελληνική αντιπροσωπεία έκανε ο,τι είχε να κάνει και ότι πλέον οι θεσμοί διαβουλεύονται μεταξύ τους», δείχνοντας ουσιαστικά προς την κατεύθυνση των ενστάσεων του ΔΝΤ.

Προς ενίσχυση τούτου Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε λίγο αργότερα στο newmoney.gr ότι τα ευρωπαϊκά κλιμάκια είναι standby αφήνοντας να εννοηθεί ότι εν πολλοίς η απόφαση θα κριθεί απ’ τη στάση του Ταμείου. Την ίδια ώρα όμως στέλεχος των θεσμών εκτιμούσε ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί τεχνική συμφωνία ως τις 7 Απριλίου χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία των Βρυξελλών ως «γενικού περιεχομένου» για τα μεγάλα θέματα. Όπως εξηγούσε στο newmoney.gr «η μπάλα είναι στο γήπεδο της ελληνικής κυβέρνησης» ενώ προσπαθώντας να ερμηνεύσει την καθυστέρηση δηλώνει πως «επειδή κάποια απ’ τα μέτρα είναι αντιδημοφιλή η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους θεσμούς να απαλήψει κάποιους απ’ τους όρους».

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν το πρωί ότι το ΔΝΤ έχει επαναφέρει τις τελευταίες δύο ημέρες θέμα ομαδικών απολύσεων και lock out, κίνηση η οποία, όπως λένε, δεν έχει σχέση με την επιστολή Τσακαλώτου προ ημερών, έπειτα από παρότρυνση του ίδιου του πρωθυπουργού για αλλαγή του πλαισίου συμφωνίας που είχε διαμορφωθεί στις Βρυξέλλες.

Η χθεσινή συνεδρίαση έληξε χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα με το Euroworking Group να κάνει βήματα πίσω αντί βήματα προόδου. Το Euroworking Group συνέστησε μεν την επιστροφή των θεσμών και τη συμφωνία στο πακέτο μεταρρυθμίσεων, αλλά άφησε θολό το πότε θα γίνει αυτό, ενώ τόνισε ότι, αν χαθούν και οι επόμενες μέρες χωρίς να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και καθυστερήσει περαιτέρω η επιστροφή τους στην Ελλάδα, τότε θα χαθεί η ευκαιρία να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος στο Eurogroup στις 7 Απριλίου στη Μάλτα, κάτι για το οποίο εκτιμούν ήδη ότι οι πιθανότητες μειώνονται.

Ο λογαριασμός

Στα «κλεισμένα» ζητήματα, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τη διετία 2019-2020 το αφορολόγητο θα υποχωρήσει από τις 8.636 ευρώ στην περιοχή των 6.000 ευρώ μειώνοντας το πραγματικό εισόδημα χαμηλόμισθων και συνταξιούχων ως 700 ευρώ το χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσακαλώτος είχε δηλώσει από το 2016 ότι θα παραιτηθεί αν κοπεί το αφορολόγητο ενώ στις 26 Ιανουαρίου είχε πει ότι η απαίτηση για νομοθέτηση μέτρων το 2019 «ξεπερνάει κατά πολύ το ευρωπαϊκό δημοκρατικό πλαίσιο και τις ηθικές αξίες της Ευρώπης».

Παράλληλα το κούρεμα των συντάξεων θα πλήξει σχεδόν 1 εκατομμύριο Έλληνες σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από την ενημέρωση που έκαναν οι κ.κ. Τσακαλώτου και Αχτσιόγλου στους βουλευτές των ΑΝΕΛ την Πέμπτη. Παράλληλα επιβεβαιώθηκε ότι δεν θα υπάρξει χαλάρωση της λιτότητας ούτε στην αυγή της επόμενης δεκαετίας καθώς η κυβέρνηση συμφώνησε σε πρωτογενή πλεονάσματα πλεονασμάτων 3,5% τουλάχιστον ως το 2021 με την ελπίδα ότι το ζήτημα θα επανεξεταστεί μετά τις γερμανικές εκλογές.

Το θέμα της ΔΕΗ είναι κι αυτό κλεισμένο. Το 17% θα πωληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ ενώ για το νέο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας θα απαιτηθεί η πώληση λιγνιτικών μονάδων. Αποστάσεις από τους χειρισμούς στο θέμα των ενεργειακών φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να κρατά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος για την ώρα δεν εκφράζεται δημόσια.

Σε αντίθεση με τα μέτρα που είναι βέβαια και θα εφαρμοστούν «βρέξει-χιονίσει» τα αντίμετρα εκτός από αβέβαια είναι κατώτερα των προσδοκιών που είχει καλλιεργήσει η κυβέρνηση και δεν αφορούν άμεσα όσους θα πληγούν από τα μέτρα. Θα ισχύουν από το 2019 μόνο αν η χώρα πιάσει και διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ από το 2018.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στα αντίμετρα θα μπορούσαν να υπάρχουν μέτρα όπως τα εξής:

-Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά μόλις 250-300 εκατ. Ευρώ, δηλαδή ούτε το 10% της βεβαίωσης του φόρου.

-Μείωση του φόρου επιχειρήσεων σε 26% από 29% που είναι σήμερα

– Μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε 20% από 22%

-200 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης και ενοικίου

-Μείωση της εισφοράς των συνταξιούχων για φάρμακα. Σύμφωνα με το σχέδιο η μείωση θα ανέρχεται σε 50% για όσους λαμβάνουν σύνταξη άνω των 700 ευρώ και 100% και όσους παίρνουν λιγότερα από 700 ευρώ

– Πλήρης κάλυψη βρεφονηπιακών σταθμών για όλα τα παιδιά – 150 εκατ. ευρώ

– 400-450 εκατ. ευρώ για επίδομα σε 1ο και 2ο τέκνο

-Μείωση της Eισφοράς Aλληλεγγύης

-400 εκατ. ευρώ για ανάπτυξη – απασχόληση και βασικές υποδομές

Σχόλια

σχόλια

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ