Σε μια εποχή που η ευαισθητοποίηση σχετικά με το περιβάλλον γίνεται ολοένα και πιο έντονη, τα προβλήματα γύρω από τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση παραμένουν εξίσου σύνθετα και επιτακτικά όσο ποτέ. Το Exile Room πιστεύει στη δύναμη του σινεμά, και ειδικότερα του ντοκιμαντέρ, και στη δυνατότητά του να συμβάλλει καίρια στη διαρκή συζήτηση γύρω από το περιβάλλον, να αναδείξει αθέατες πτυχές στον αγώνα για την προστασία του, αλλά και να προτείνει λύσεις που ο καθένας μας μπορεί να κάνει μέρος της καθημερινότητάς του.

Το «Συγκάτοικοι στον Πλανήτη Γη», που διοργανώνεται στο Exile Room από τις 9 έως τις 17 Μαΐου, είναι ένα αφιέρωμα που αποτελείται ακριβώς από τέτοιες ταινίες. Πέντε ντοκιμαντέρ που μιλούν τη γλώσσα των εικόνων για να προσεγγίσουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του πλανήτη, και προσφέρουν μια νέα, συχνά επαναστατική ματιά πάνω στον ακτιβισμό, τον ρόλο των media και της παράδοσης στην προστασία του περιβάλλοντος, τα απειλούμενα είδη, το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και τη συμβίωσή μας με τη φύση και τα πλάσματά της.

«Αύριο»

Ταξιδεύοντας από τον Αμαζόνιο μέχρι τα νησιά Φερόες, κι από την Κένυα μέχρι το Λας Βέγκας, το «Συγκάτοικοι στον Πλανήτη Γη» αποτελεί μια πολεμική ιαχή στον σημαντικότερο αγώνα του κόσμου: την επιβίωση του πλανήτη που αποκαλούμε σπίτι!

Η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη και όλες οι ταινίες θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά το πρόγραμμα του αφιερώματος. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ανατρέξετε στην επίσημη ιστοσελίδα του Exile Room, καθώς και στη σελίδα της εκδήλωσης στο Facebook.

«Υπόγειος Ποταμός»

Τετάρτη 9 Μαΐου

21:00 Υπόγειος Ποταμός / A River Below (2017)

Σκηνοθεσία: Mark Grieco / Χώρα: ΗΠΑ, Κολομβία / Γλώσσα: Αγγλικά, Γαλλικά, Πορτογαλικά / Διάρκεια: 86’

Ενα ντοκιμαντέρ που βουτά στα λασπώδη νερά του Αμαζονίου και εξερευνά τα μυστικά του. Ακολουθώντας τις διαφορετικές πορείες ενός τηλεοπτικού αστέρα και ενός υδροβιολόγου προς την επίτευξη του κοινού τους στόχου, να σώσουν τα σπάνια ροζ δελφίνια του ποταμού, το «Α River Below» εξετάζει τις ακτιβιστικές πρακτικές του καθενός, αναδεικνύοντας παράλληλα μια σειρά από προβληματισμούς και συγκρούσεις. Μια υπόθεση που ανάγεται σε κάτι πολύ μεγαλύτερο και πιο πολύπλοκο, όπως το ζήτημα της ηθικής του ακτιβισμού στην εποχή μας, η σχέση του με τα οπτικά μέσα και η δύναμη της εικόνας.

«Ευχαριστώ για τη Βροχή»

Πέμπτη 10 Μαΐου

20:00 Ευχαριστώ για τη Βροχή / Thank You for the Rain (2017)
Σκηνοθεσία: Julia Dahr / Χώρα: Νορβηγία, Ην. Βασίλειο / Γλώσσα: Αγγλικά / Διάρκεια: 87’

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, ο Κισιλού, ένας αγρότης από την Κένυα, χρησιμοποιεί την κάμερά του για να αιχμαλωτίσει τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων στην οικογένειά του και στο χωριό του. Eχει κινηματογραφήσει πλημμύρες, ξηρασίες και θύελλες, αλλά και τον τρόπο που όλα αυτά έχουν εξαναγκάσει τους άνδρες να αφήσουν πίσω τις οικογένειές τους ψάχνοντας για δουλειά. Καθώς ταξιδεύει στο Παρίσι για να παρουσιάσει το υλικό του στους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών, στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή, ο Κισιλού βρίσκει τον εαυτό του στο σημαντικότερο πολιτικό ταξίδι της ζωής του. Eνα συγκινητικό και αναγκαίο ντοκιμαντέρ που δίνει το απαραίτητο ανθρώπινο πρόσωπο στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και στις δραματικές επιπτώσεις του.

22:00 Τα Νησιά και οι Φάλαινες / The Islands and the Whales (2016)
Σκηνοθεσία: Mike Day / Χώρα: Ην. Βασίλειο, Δανία / Γλώσσα: Φεροέζικα, Αγγλικά, Δανέζικα / Διάρκεια: 81’

Για τους κατοίκους των νήσων Φερόες, το κυνήγι φαλαινών δεν αποτελεί μόνο μια μακροχρόνια παράδοση κι έναν τρόπο ζωής, αλλά και ένα βασικό μέσο επιβίωσης, αφού το άγονο έδαφος της περιοχής δεν προσφέρει πολλές δυνατότητες εναλλακτικής διατροφής. Τι συμβαίνει, ωστόσο, όταν πέρα από τα έντονα κύματα ακτιβιστικής αντίδρασης, οι κάτοικοι πρέπει να αντιμετωπίσουν και το γεγονός ότι οι φάλαινες είναι τοξικά μολυσμένες; Eνα ντοκιμαντέρ που θίγει με καθηλωτικό τρόπο το ζήτημα της αντίφασης που προκύπτει από τη διατήρηση της παράδοσης και τη συντήρηση του περιβάλλοντος.

«Τα Νησιά και οι Φάλαινες»

Πέμπτη 17 Μαΐου

20:00 Αύριο / Demain (2015)
Σκηνοθεσία: Cyril Dion, Mélanie Laurent / Χώρα: Γαλλία / Γλώσσα: Αγγλικά, Γαλλικά, Φινλανδικά / Διάρκεια: 118’

Oταν η προστασία του περιβάλλοντος δείχνει να έχει γίνει μια δύσκολη υπόθεση, το «Demain» έρχεται να δώσει λίγη ελπίδα, ανακαλύπτοντας και προτείνοντας εύκολες και μικρές οικολογικές λύσεις που μπορεί να υιοθετήσει ο καθένας μας. Eπειτα από ένα ταξίδι σε δέκα χώρες και πολλές σημαντικές γνωριμίες και συναντήσεις με εξειδικευμένους ανθρώπους του χώρου, οι δημιουργοί της ταινίας εξερευνούν σε βάθος το ζήτημα της οικολογικής δράσης, αφήνοντας μια φρέσκια και αισιόδοξη οπτική για το μέλλον.

22:00 Τρόπαιο / Trophy (2017)
Σκηνοθεσία: Christina Clusiau, Shaul Schwarz / Χώρα: Ην. Βασίλειο, Ναμίμπια, Ζιμπάμπουε, Νότια Αφρική, ΗΠΑ / Γλώσσα: Αγγλικά / Διάρκεια: 108′

Από τα δάση της Αφρικής στα συνέδρια του Λας Βέγκας, η ταινία αποτυπώνει ωμά τη σύνδεση της «βιομηχανίας» κυνηγιού με τη συντήρηση ζώων υπό εξαφάνιση. Ακολουθώντας εκπροσώπους του χώρου, όπως κυνηγούς, συντηρητές της άγριας ζωής, επιχειρηματίες και εκτροφείς ζώων υπό εξαφάνιση, αναδεικνύονται οι ειρωνικές αντιφάσεις, η εμπορευματοποίηση των ζώων και, μαζί τους, όλα τα σύγχρονα προβλήματα της σχέσης ανθρώπου – φύσης.

«Τρόπαιο»

Info
Exile Room: Αθηνάς 12, 3ος όροφος (Μετρό Μοναστηράκι) / τηλ: 210 3223395 / www.exileroom.gr
Είσοδος ελεύθερη / Με ελληνικούς υπότιτλους

Σχόλια

σχόλια