Στην Plaza de Colón της Μαδρίτης, στην Ισπανία, υπάρχει ένα δίδυμο κτίριο από το 1976 που είναι γνωστό σε τοπικό επίπεδο ως “El Enchufe” ή “The Plug”, γιατί μοιάζει με ένα τεράστιο ηλεκτρικό φις. Το επίσημο όνομά του είναι “Torres de Colón” ή Columbus Towers. Κάποιοι λένε ότι είναι το πιο άσχημο κτίριο στη Μαδρίτη. Στην κορυφή του είναι διακοσμημένο σε art deco στυλ ενώ η πρόσοψη έχει κατασκευαστεί από χαλκό και γυαλί.

Ωστόσο, το βασικό χαρακτηριστικό του είναι ότι χτίστηκε από πάνω προς τα κάτω. Αρχικά κατασκευάστηκαν οι δύο κεντρικοί πυλώνες από σκυρόδεμα. Στη συνέχεια φτιάχτηκαν οι επάνω όροφοι και κρεμάστηκαν με χαλύβδινα καλώδια. Οι υπόλοιποι όροφοι ακολούθησαν από πάνω προς τα κάτω. Μόνο οι τρεις κάτω όροφοι, συμπεριλαμβανομένων των υπογείων, χτίστηκαν από κάτω προς τα πάνω.

Η μέθοδος κατασκευής από πάνω προς τα κάτω λέγεται ότι προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση κόστους και χρόνου, καθώς επιτρέπει να κατασκευαστούν οι όροφοι στο ισόγειο και να μεταφερθούν προς τα πάνω αντί να μεταφέρουν οι εργάτες υλικά και εξαρτήματα από τον έναν όροφο στον άλλον.

Αν και είναι μια ασυνήθιστη τεχνική κατασκευής, το Torres de Colón δεν είναι το μοναδικό κτήριο που έχει κατασκευαστεί με αυτόν τον τρόπο. Η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας, στο Δουβλίνο, και το Standard Bank Center στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής κατασκευάστηκαν και τα δύο από την κορυφή προς τα κάτω.

Επίσης υπάρχουν τουλάχιστον τρία κτήρια στην Πολωνία χτισμένα με τον ίδιο τρόπο. Το Trzonolinowiec, που χτίστηκε το 1961-1967 στο Βρότσλαβ, και αναφέρεται μερικές φορές ως “ο άντρας που κρέμεται”. Τα άλλα δύο βρίσκονται στην πόλη Γκντανσκ και το Κατοβίτσε.

* Κατασκευή παρόμοιου κτηρίου στη Ρωσία

 

 

Σχόλια

σχόλια