Η Τουρκία δεν συμμετέχει σε συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για τη λήψη δανείου, καθώς κατάφερε να ξεπεράσει την κρίσιμη οικονομική περίοδο χωρίς εξωτερική υποστήριξη, δήλωσε την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας.

Τα σενάρια που την ήθελαν να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ενδεχόμενο δανεισμό απέρριψε η Τουρκία.

«Οι ισχυρισμοί σχετικά με διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση δανείων στην Τουρκία από το ΔΝΤ δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα και αποτελούν τρόπο χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Η τουρκική οικονομία κατάφερε να ξεπεράσει την περίοδο κρίσης χωρίς εξωτερική υποστήριξη», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Τον Οκτώβριο, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν προτίθεται να δανειστεί από το ΔΝΤ πια.

Το 2018, η τουρκική οικονομία βρέθηκε υπό πίεση λόγω της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος της, της λίρας, το οποίο υποχώρησε σχεδόν κατά 40% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, όταν οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον επιδεινώθηκαν.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά τον Αύγουστο, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε τον διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία.

Ωστόσο, μέχρι τον Νοέμβριο η τουρκική λίρα κατάφερε να ανακάμψει.