Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δεσμεύτηκε για μία σειρά ζητημάτων, όπως ότι δεν αυξάνεται ο χρόνος εργασίας, δεν προβλέπονται ατομικές συμβάσεις και ότι διατηρείται ο προϋπολογισμός των εφημεριών (325 εκατ. ευρώ), για τους νοσοκομειακούς γιατρού.ς

Παράλληλα με το εργασιακό, είπε ο υπουργός, έχουν δρομολογηθεί οι προσλήψεις 450 μόνιμων γιατρών με εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική, οι οποίοι θα στελεχώσουν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων. Ακόμη, ο υπουργός Υγείας ζήτησε από τους νοσοκομειακούς γιατρούς να συμβάλλουν μέσα από μια Κοινή Επιτροπή Υπουργείου- ΟΕΝΓΕ στον καλύτερο σχεδιασμό των αναγκαίων μονίμων προσλήψεων για την εφαρμογή του νόμου και δεσμεύθηκε ότι θα πάρει υπ’ όψιν του τις επιμέρους παρατηρήσεις τους πριν προχωρήσει στην τελική νομοτεχνική διατύπωση των προτεινόμενων αλλαγών.

Το Σχέδιο Νόμου εστάλη τον Μάιο από το υπουργείο Υγείας στην ΟΕΝΓΕ για την υποβολή παρατηρήσεων. Στόχος της νομοθετικής αυτής παρέμβασης είναι η εναρμόνιση της ιατρικής νομοθεσίας της χώρας μας με την οδηγία 2003/88/ΕΚ και η απαλλαγή της Ελλάδας από την επιβολή υψηλού χρηματικού.
Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «σήμερα έχουμε εργασιακή εξουθένωση και επισφαλή εργασία. Ο “εργασιακός μεσαίωνας είναι παρών”. Το σημερινό σύστημα είναι επιβαρυντικό και για τον γιατρό και για τον ασθενή, γι’ αυτό και είναι επιτακτική η ανάγκη αναδιοργάνωσής του συμβατή με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ειδικότερα, ο Υπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν αλλάζει τίποτα σε ό,τι αφορά τα εργασιακό κεκτημένο των νοσοκομειακών γιατρών και δεν τεκμηριώνεται η κριτική περί αντεργατικού νομοθετήματος. Δεν αυξάνεται ο χρόνος εργασίας, δεν προβλέπονται ατομικές συμβάσεις, δεν πρόκειται να υπάρξει απλήρωτη εργασία, και διατηρείται στο ακέραιο ο προϋπολογισμός των εφημεριών (325 εκ. €).

Πιο συγκεκριμένα:

– Οργανώνεται σε 12ωρη βάση ο χρόνος εφημερίας και καταργούνται σταδιακά οι 24ωρες εφημερίες.

– Διατηρείται το τακτικό ωράριο των νοσοκομειακών ιατρών και δεν εφαρμόζεται σε καμία περίπτωση κυκλικό ωράριο. Το άρθρο 3 παρ. 1 ορίζει ρητά ότι το τακτικό ωράριο των νοσοκομειακών ιατρών είναι επτάωρο, συνεχές, πρωινό, και πενθήμερο από Δευτέρα έως Παρασκευή, από 8:00 έως 15:00. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν αυξάνεται το τακτικό πρωινό ωράριο από 7 σε 12 ώρες, και οι 5 ώρες από τις 15:00 – 20:00 αποτελούν ώρες εφημερίας οι οποίες καλύπτονται από τον ίδιο αριθμό ιατρών σύμφωνα με τις ανάγκες ασφαλούς λειτουργίας του νοσοκομείου.

– Διατηρείται η στελέχωση με ιατρικό προσωπικό (ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι γιατροί όλων των βαθμίδων) των κλινικών/τμημάτων την ώρα της εφημερίας.

– Η ρήτρα opt-out δεν αποτελεί «ατομική σύμβαση», αλλά πρόκειται για τη ρήτρα εξαίρεσης κατά την οποία ο γιατρός συναινεί να εργάζεται περισσότερο από το μέσο όρο των 48 ωρών εβδομαδιαίως αλλά με ανώτατο όριο τις 60 ώρες κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως. Η ρήτρα opt-out εισάγεται προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων αλλά και να μην επηρεαστούν τα σημερινά εισοδήματα των γιατρών.

– Δεν καταργείται το ρεπό. Διασφαλίζεται τόσο η υποχρεωτική χορήγηση του ρεπό μετά από τη πραγματοποίηση νυκτερινής εφημερίας όπως απορρέει από το άρθρο 4 παρ. 1, αλλά και χορηγείται επιπλέον ρεπό από τη πραγματοποίηση εφημερίας Σαββάτου, Κυριακής ή αργίας (άρθρο 4 παρ. 3).

– Με το Σχέδιο Νόμου διατηρείται η προσαυξημένη κατά 6% υπερωριακή αποζημίωση της νυχτερινής βάρδιας και των αργιών, δεν μειώνεται η εφημεριακή αμοιβή και προφανώς δεν οδηγούμαστε σε απλήρωτη εργασία.

Αντίθετοι οι γιατροί

Οι νοσοκομειακοί γιατροί όμως, θεωρούν άκαρπη τη συνάντηση με τον κ. Ξανθό καθώς υποστηρίζουν τα εξής:

– Το νομοσχέδιο δεν εφαρμόζει απλά και μόνο την οδηγία 88 ΕΚ/2003 την οποία επικαλείται, αλλά το σύνολο των αντιδραστικών ρυθμίσεων της ΕΕ των τελευταίων ετών περί χρόνου εργασίας γενικά.

– Αν εφαρμοστεί, με το προβλεπόμενο opt out οι ώρες εργασίας αυξάνονται αντί να μειώνονται.

– Θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των ημερών που ο κάθε γιατρός θα είναι ελεύθερος εφημεριακής υποχρέωσης.

– Θα υπάρξει επιβάρυνση των συνθηκών περίθαλψης των ασθενών.

– Για το πρόστιμο που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη φέρει η πολιτεία η οποία από το 2008 ως και σήμερα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της για τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμων ειδικευμένων, και όχι οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Διαβάστε επίσης:

ΟΕΝΓΕ: Αντιδράσεις για τις επικείμενες αλλαγές στις ιατρικές ειδικότητες

Οι αλλαγές στις εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών

Τετάρτη 14 Ιουνίου: Τετράωρη στάση εργασίας των Νοσοκομειακών γιατρών