Τις πύλες του άνοιξε και φέτος το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ, περιμένοντας μικρούς και μεγάλους σε μια ξενάγηση στην ιστορία των τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας.

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών, είναι ένα από τα λίγα στην Ελλάδα που έχει τεκμηριώσει και ψηφιοποιήσει το σύνολο σχεδόν των συλλογών του, ταξιδεύοντας τους επισκέπτες κάθε ηλικίας πίσω στο χρόνο, μέσα από τα χιλιάδες αντικείμενα και αρχεία του.

«Στόχος του μουσείου είναι να παρουσιάσει τη διαχρονική ανάγκη του ανθρώπου για επικοινωνία, να συνδέσει μέσα από τις συλλογές και τις ιστορίες που αφηγείται, τις τηλεπικοινωνίες με την τεχνολογική, κοινωνική, πολιτιστική ιστορία της χώρας μας», επισήμαναν στελέχη του, κατά την διάρκεια της παρουσίασης του έργου και των δράσεων του.

Περισσότερα από 23.000 αντικείμενα και αρχεία ψηφιοποιήθηκαν και τεκμηριώθηκαν σε διάστημα περίπου δυο ετών, σύμφωνα με τις σύγχρονες μουσειολογικές πρακτικές.

ote

ote2

Πρόκειται:

Για 3.200 συσκευές, αντικείμενα και όργανα που σχετίζονται άμεσα και έμμεσα με την ιστορία των τηλεπικοινωνιών και την εξέλιξη των αντίστοιχων τεχνολογιών στην Ελλάδα, από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα.

Για 13.500 τηλεφωτογραφίες,  συλλογή που εκτείνεται χρονικά από το 1949, έτος λειτουργίας της τηλεφωτογραφικής υπηρεσίας στην Ελλάδα, έως τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Καλύπτει σημαντικές στιγμές από την πολιτική, πολιτιστική και κοινωνική ιστορία της χώρας.

Για 3.700 τηλεγραφήματα, που καλύπτουν την χρονική περίοδο 1860-1980 και ο κύριος όγκος τους αποκτήθηκε μέσω δωρεών και αγορών. Το περιεχόμενό τους εκτείνεται από την σφαίρα του ιδιωτικού και οικονομικού βίου έως την πολιτική και στρατιωτική ιστορία της Ελλάδας.

Για 300 υλικά αρχείου, όπως διαφημιστικές καταχωρήσεις, εφημερίδες και περιοδικά, για 100 ώρες ταινιών που περιλαμβάνουν διαφημιστικές ταινίες, εκπαιδευτικά φιλμ και εκπομπές, εταιρικά φιλμ ΟΤΕ, αμοντάριστα πλάνα από πολιτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις και για 2.300 τηλεκάρτες.

«Η τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση των συλλογών μας είναι ένα έργο για όλους. Για το μουσείο, καθώς ανοίγει νέους δρόμους για την περαιτέρω ερμηνεία και ιστορική ανάλυση των τεκμηρίων και τη διαχείριση των συλλογών και το τοποθετεί στον παγκόσμιο χάρη των μουσείων. Για τον Όμιλο ΟΤΕ, καθώς αναδεικνύει την συνεισφορά του, όχι μόνο στις τηλεπικοινωνίες αλλά και στην τεχνολογική, κοινωνική, πολιτική και οικονομική ιστορία της χώρας. Και το κυριότερο, για το ευρύ κοινό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, γιατί καταγράφει και αφηγείται την ιστορία των τηλεπικοινωνιών», τόνισε η επί κεφαλής και executive director Εταιρικής Επικοινωνίας ΟΤΕ Ντέπη Τζιμέα, επισημαίνοντας πως το κόστος της επένδυσης καλύφθηκε αποκλειστικά από πόρους του Ομίλου ΟΤΕ.

ote1

ote3

ote4

ote5

ote6

ote8

ote9

ote11

Πηγή

Σχόλια

σχόλια