Έντονα αντιδρά ο Σύλλογος Γονέων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα στην απόφαση του δήμου Παλλήνης να εγκαταστήσει κάμερες στο σχολείο. Ο δήμος παραπέμπει σε σχετική οδηγία του Υπουργείου Παιδείας, όμως οι γονείς τονίζουν ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση και επιπλέον επικαλούνται γνωμοδοτήσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων

«Προς μεγάλη έκπληξη όλων – γονέων, μαθητών και καθηγητών- επιστρέφοντας από τις διακοπές του Πάσχα, αντικρίσαμε τον «μεγάλο αδελφό» στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας: τέσσερις κάμερες βιντεοεπιτήρησης και το λογότυπο της ιδιωτικής εταιρείας … σε περίοπτη θέση (κάτω από την πινακίδα του σχολείου)!!!

Στη συνέχεια διαπιστώσαμε πως το σύστημα βιντεοεπιτήρησης τοποθετήθηκε από την Δημοτική αρχή (Δήμος Παλλήνης), ενώ σύμφωνα με τη Διεύθυνση του σχολείου, οι κάμερες τοποθετήθηκαν μετά από σχετική οδηγία του Υπουργείου Παιδείας προς όλα τα σχολεία, για λόγους ασφαλείας, προκειμένου να ελέγχουν τους εξωτερικούς προαύλιους χώρους και την είσοδο, εκτός ωρών λειτουργίας του σχολείου.

Για το εξαιρετικά σοβαρό αυτό θέμα, εξ’ όσων γνωρίζουμε, δεν υπήρξε καμία προηγούμενη ενημέρωση προς τον Σύλλογο Γονέων, τη μαθητική κοινότητα ή τον Σύλλογο Διδασκόντων, ούτε ζητήθηκε προηγουμένως η γνώμη τους, παρ’ όλο που στο άρθρο 18, παρ. 5, της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αναφέρεται ρητά πως: «Η απόφαση για την εγκατάσταση και τη λειτουργία του συστήµατος βιντεοεπιτήρησης πρέπει να λαµβάνεται από το αρµόδιο όργανο για τη διοίκηση του σχολείου, αφού ληφθεί υπόψη η γνώµη των εκπροσώπων του διδακτικού προσωπικού, του Συλλόγου Γονέων και των µαθητικών συλλόγων, όπου υπάρχουν».

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επισημαίνει επίσης ότι: «Η ύπαρξη και µόνο καµερών σε σχολεία και άλλους χώρους όπου δραστηριοποιούνται ανήλικοι (όπως παιδικοί σταθµοί, οικοτροφεία, φροντιστήρια κλπ.) χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, αφού δεν είναι εύκολο να αξιολογηθούν οι συνέπειες που µια τέτοια επεξεργασία µπορεί να έχει για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των ανηλίκων. Συγκεκριμένα, υπάρχει ο κίνδυνος να περιορισθεί η ανάπτυξη της έννοιας της ελευθερίας τους, εάν πιστέψουν από µικρή ηλικία ότι είναι φυσιολογικό να παρακολουθούνται µέσω καµερών».

Το Δ.Σ. του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα σε συνεδρίασή του στις 19/4 σχετικά με το παραπάνω θέμα, αποφάσισε και ζητά:

1.Αμεση απεγκατάσταση του συστήματος βιντεοεπιτήρησης από τον χώρο του σχολείου των παιδιών μας και άμεση απομάκρυνση της πινακίδας της εταιρίας security.

2. Σύγκληση έκτακτου Σχολικού Συμβουλίου από τη Διεύθυνση του σχολείου (με συμμετοχή του εκπροσώπου του Δήμου Παλλήνης στη Σχολική Επιτροπή, του Μαθητικού Συμβουλίου, του Συλλόγου Διδασκόντων και του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων) με θέμα την ενημέρωση του συνόλου της Σχολικής Κοινότητας γύρω από τα θέματα ασφάλειας του σχολείου.

3. Σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μελών του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Καλλιτεχνικού σχολείου Γέρακα με το ίδιο θέμα. Η ασφάλεια του σχολείου και των παιδιών μας είναι υπόθεση που αφορά και απασχολεί το σύνολο της Σχολικής Κοινότητας (εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς) η οποία και θα αποφασίσει από κοινού για τα μέτρα που θα χρειαστεί να λάβει, μετά από συζήτηση, αλληλοενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και κατάθεση σχετικών προτάσεων, με στόχο την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης προς όφελος όλων και ειδικά των παιδιών μας.”

Σχόλια

σχόλια