Δύο χρόνια πέρασαν από τα αποκαλυπτήρια της Neuralink, μίας εταιρείας που έχει ως σκοπό τον συνδυασμό του ανθρώπινου εγκεφάλου με την Τεχνητή Νοημοσύνη μέσω ειδικών εμφυτευμάτων.

Ο Έλον Μασκ και κορυφαίοι επιστήμονες που απαρτίζουν τη φιλόδοξη και επαναστατική startup «Neuralink» ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για τον συνδυασμό του ανθρώπινου εγκεφάλου με την Τεχνητή Νοημοσύνη μέσω ειδικών εμφυτευμάτων.

Ο Musk μίλησε για το μεγαλόπνοο όραμά του σε εκδήλωση στο Σαν Φρανσίσκο, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά και για πρώτη φορά έδειξε δημόσια ένα μέρος της τεχνολογίας που αναπτύσσει, τονίζοντας ότι ο πρώτος στόχος είναι να πραγματοποιήσουν εμφυτεύσεις σε παράλυτους ανθρώπους για να τους επιτρέψουν να διαχειρίζονται υπολογιστές και smartphones.

Η Neuralink διαθέτει ένα ρομπότ το οποίο μπορεί να βάλει εμφυτεύματα μέσα στον εγκέφαλο ανθρώπου χωρίς τον κίνδυνο του ανοίγματος του κρανίου. Οι δοκιμές έως τώρα έχουν γίνει σε ποντίκια εργαστηρίου, των οποίων ο εγκέφαλος έχει δεχθεί έως και 1.500 ηλεκτρόδια.

Η Neuralink αναμένεται να υποβάλλει αίτημα έγκρισης στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για να ξεκινήσει η δοκιμή της τεχνολογίας στον άνθρωπο.

Πρώτος στόχος είναι η τεχνολογία αυτή να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παράλυσης, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να αποκαταστήσει την ικανότητα ομιλίας, ακοής και όρασης. Μακροπρόθεσμος στόχος όμως, όπως πολλές φορές έχει τονίσει ο Μασκ, είναι η σύνδεση των εγκεφάλων μας με υπολογιστές, αφού θεωρεί πως αυτός θα είναι ο μόνος τρόπος να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Μασκ ανέφερε επίσης έχει στόχο να προσλάβει ταλέντα στην εταιρεία, η οποία απασχολεί περίπου 100 υπαλλήλους.

Τα πρώτα πειράματα θα γίνουν σε συνεργασία με νευροεπιστήμονες του Stanford University και μέχρι το τέλος του 2020 ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να βρουν άνθρωπο-εθελοντή για το εγχείρημα.