Σε ένα μικρό τσιπάκι, το οποίο θα μείνει για πάντα στον μακρινό και μυστηριώδη πλανήτη Άρη, θα χαραχτεί το όνομα του Γιώργου Μελέκου, προέδρου του Συλλόγου Αστρονομίας Χίου, ο οποίος έγινε δεκτός σε εικονική αποστολή στον πλανήτη Άρη. 

Το ταξίδι αυτό στον κόκκινο πλανήτη,  θα γίνει νοητά με «συνταξιδιώτες» περίπου 1 εκατομμύριο άτομα από όλο τον κόσμο!

Όπως εξηγεί ο ίδιος μιλώντας στο Reader.gr για το πρόγραμμα στο οποίο θα λάβει μέρος: «Πρόκειται για μια ειδική φόρμουλα συμβολικής συμμετοχής σε αποστολή στον Πλανήτη Άρη, στην οποία μπορεί να… επιβιβαστεί όποιος θέλει, αρκεί να στείλει μια αίτηση στη NASA».

Θέλεις να υπάρχει το όνομά σου πάνω στον Άρη;

«Εφόσον επιλεγεί, το όνομά του γράφεται μαζί με αυτά των συνταξιδιωτών του σε ένα τσιπάκι, το οποίο σε κάποια αποστολή θα μεταφερθεί και θα μείνει για πάντα εκεί».

Ο τρόπος χάραξης θυμίζει τη λιθογραφία, εξηγεί ο κ. Μελέκος, και το υλικό είναι ειδικό ώστε να μπορεί να αντέξει τις δύσκολες συνθήκες, οι οποίες επικρατούν στον Άρη.

Οι συμμετέχοντες μάλιστα στο ταξίδι θα πάρουν και ειδικό πιστοποιητικό. Κάθε «αστροναύτης» λαμβάνει στο μέιλ του έναν ειδικό αριθμό, με τον οποίο μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα της NASA και να τυπώσει τη βεβαίωση συμμετοχής.

Όπως αναφέρει, υπάρχει ακόμα ένα πρόγραμμα, το οποίο είναι ακόμα ανοιχτό και θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Απριλίου 2018. Αφορά σε αποστολή στον Ήλιο και έχει περίπου τις ίδιες προδιαγραφές.

Θέλεις να φτάσει το όνομά σου στον Ήλιο; (βίντεο)

Ο κ. Μελέκος είναι πρόεδρος του Συλλόγου Αστρονομίας Χίου, ο οποίος είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδρύθηκε πριν 6 χρόνια και είναι ιδιαίτερα δραστήριος. Διοργανώνει εκδηλώσεις σε σχολεία, διαλέξεις, παρατηρήσεις άστρων, με μεγάλη συμμετοχή.

 

Μεταξύ άλλων, έχει καλέσει τον διαστημικό επιστήμονα και ακαδημαϊκό Σταμάτη Κριμιζή για διαλέξεις και συζητήσεις.

Στην ερώτηση του Reader.gr αν θα ήθελε πραγματικά να ταξιδέψει στον Άρη, ο κ. Μελέκος απαντά πως θα προτιμούσε να κάνει την περίμετρο της Γης, κάτι το οποίο άλλωστε υπόσχεται η SpaceX !