Στην Οσάκα (Osaka), στην Ιαπωνία, πάνω από 12.000 τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο την παράξενη και σουρεαλιστική εγκατάσταση επεξεργασίας απορριμάτων, την πρόσοψη της οποία σχεδίασε ο Φρίντενσραϊχ Χουντερτβάσερ (Friedensreich Hundertwasser).

Photo Credit hiromitsu morimoto

Ο διάσημος αρχιτέκτονας και καλλιτέχνης , ο οποίος γεννήθηκε στην Αυστρία και έζησε στη Νέα Ζηλανδία, θέλησε με αυτό το έργο του να τραβήξει την περιέργεια των επισκεπτών για να τους κάνει να σκεφτούν πώς τα απόβλητα επηρεάζουν τον πλανήτη.

Photo Credit Chris Guy

Το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμάτων Μασίμα (Maishima Incineration Plant), χτίστηκε το 2001 για να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα απόβλητα της πόλης, καθώς και για την προώθηση της περιβαλλοντικής συνειδητοποίησης.

Photo Credit Chris Guy

Επομένως, δεν ήταν απλή σύμπτωση ότι ο τελευταίος «άπληστος» περιβαλλοντολόγος, είχε στρατολογηθεί για να σχεδιάσει την πρόσοψη και τους εξωτερικούς τοίχους του εργοστασίου.

Photo Credit Chris Guy

Ο διάσημος και αμφιλεγόμενος καλλιτέχνης είναι γνωστός για τις έντονα χρωματιστές δημιουργίες του, οι οποίες είναι γεμάτες με σπείρες και οργανικά σχήματα, καθώς είχε απορρίψει τις ευθείες γραμμές, που αποκαλούσε «εργαλεία του διαβόλου».

Photo Credit Chris Guy

Το εργοστάσιο αποβλήτων, όπως συμβαίνει και με κάθε μη συμβατικό καμβά του, δεν αποτελεί εξαίρεση. Το εξωτερικό είναι θαυμάσια πολύχρωμο και φανταχτερό, με μια χοντρή χρυσή καπνοδόχο και κήπους στον τελευταίο όροφο, ενώ στο εσωτερικό υπάρχουν σκουπίδια.

Photo Credit horomitsu morimoto

Και το σχέδιο του Hundertwasser φαίνεται ότι λειτουργεί, καθώς κάθε χρόνο το επισκέπτονται πάνω από 12.000 τουρίστες.

Πηγή: Atlas Obscura