Μόνο σοκ μπορούν να προκαλέσουν οι εικόνες που έρχονται στα ΜΜΕ από τις ολονύχτιες μάχες των αρχών αλλά και ιδιωτών για να σώσουν άτομα από τις πυρκαγιές στο Μάτι στην Ανατολική Αττική.

Οι εικόνες που βλέπουμε απεικονίζουν πανικόβλητους πολίτες να έχουν καταφύγει στην θάλασσα για να σωθούν και ιδιωτικά σκάφη να σώζουν κόσμο τόσο από την ακτή όσο και από το λιμάνι.

Σε τέτοιες στιγμές τα λόγια είναι πολύ φτωχά για να περιγράψουν το μέγεθος της καταστροφής:

Έως τις επτά το πρωί της Τρίτης 710 άνθρωποι είχαν απομακρυνθεί δια θαλάσσης από τις περιοχές όπου μαίνεται η πύρινη λαίλαπα. Κάποιοι άλλοι στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν από την κόλαση που ζούσαν, πήραν μικρές βάρκες και ξανοίχτηκαν στη θάλασσα.

Οι εικόνες είναι ενδεικτικές. Απεικονίζουν τις δραματικές στιγμές κατά τις οποίες τα στελέχη του Λιμενικού σπεύδουν με αυτοθυσία για να σώσουν τους ανθρώπους που είδαν από την μία στιγμή στην άλλη τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. Που είδαν «κατάφατσα» τον θάνατο…

Έβγαζαν νεκρούς από το νερό

Στο λιμάνι της Ραφήνας εξελίσσονται στιγμές από αρχαία τραγωδία, καθώς συγγενείς και φίλοι όλων όσων είχαν εγκλωβιστεί, έχουν μαζευτεί στις προβλήτες του λιμανιού και περιμένουν να ξαναδούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.