Με νομοθετική ρύθμιση ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, αλλάζει τον συντελεστή βαρύτητας στις γραπτές και προφορικές εξετάσεις για την  εισαγωγή στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ενίσχυση της διαφάνειας στις εξετάσεις.

Όπως έγινε γνωστό, μειώνεται το ποσοστό αξιολόγησης του μέσου όρου της προφορικής εξέτασης από 30% σε 15% και αυξάνει αντίστοιχα το ποσοστό αξιολόγησης του μέσου όρου των γραπτών εξετάσεων από 70% σε 85%.

Πάντως, όπως έλεγαν υψηλόβαθμη δικαστές, οι οποίοι για ευνόητους λόγους διατηρούν την ανωνυμία τους, επαινετή είναι μεν η  νέα νομοθετική ρύθμιση, αλλά από μόνης δεν αρκεί για την διαφάνεια των εξετάσεων στην εν λόγω Σχολή.

Και αυτό γιατί προέχει να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν ανάλογα πρόσφατα φαινόμενα, όπου γνωστός καθηγητής Πανεπιστημίου και μέλος της εξεταστικής  επιτροπής,   έβαλε πλάτη (με τη βοήθεια και άλλων μελών  της επιτροπής) προκειμένου να εισαχθούν στην Σχολή δύο δικηγορίνες και ένας δικηγόρος οι οποίοι ήταν μέλη των δικηγορικών εταιρειών του καθηγητή (δηλαδή συνέταιροι του).