Αλλάζει ο «χάρτης» των φορολογικών παραδείσων, καθώς οι 28 υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. απέσυραν από τη μαύρη λίστα των Βρυξελλών οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων βρίσκεται ο Παναμάς.

«Οκτώ χώρες (ο Παναμάς, η Νότια Κορέα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τυνησία, η Μογγολία, το Μακάο, η Γρενάδα και τα Μπαρμπέιντος) αποσύρθηκαν από την μαύρη λίστα (…) αφού δεσμεύτηκαν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες της Ε.Ε, διευκρινίζει το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. σε ανακοίνωσή του.

Πλέον απομένουν μόνο εννιά χώρες στην εν λόγω λίστα, η οποία υιοθετήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 2017, και είναι η πρώτη στην ιστορία της Ε.Ε.  Να σημειωθεί εδώ ότι ο κατάλογος αυτός αφορά μόνον χώρες εκτός Ε.Ε.

Οι αρχές καθεμίας από τις χώρες που αφαιρέθηκαν από την μαύρη λίστα σήμερα αναλαμβάνουν δεσμεύσεις «με υπογεγραμμένες από πολύ υψηλά ιστάμενους επιστολές» τους προς την Ε.Ε., σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Η μαύρη λίστα λειτουργεί», δήλωσε ο βούλγαρος υπουργός Οικονομικών Βλάντισλαφ Γκοράνοφ, η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον εξάμηνο την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε., καθώς, όπως εξήγησε, οι χώρες που αποσύρθηκαν από την λίστα «εργάστηκαν σκληρά για να δεσμευτούν για τη μεταρρύθμιση της φορολογικής τους πολιτικής».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και δήλωση του γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ στο Twitter: «Μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων: η ευρωπαϊκή πίεση φέρνει τα πρώτα της αποτελέσματα!».

Περνάνε σε γκρίζα λίστα οι οκτώ χώρες

Οι οκτώ αυτές χώρες που αφαιρέθηκαν από την μαύρη λίστα περνάνε τώρα σε μια γκρίζα λίστα, η οποία περιλαμβάνει τις χώρες που έχουν δεσμευτεί να υιοθετήσουν την αρμόζουσα συμπεριφορά όσον αφορά τα φορολογικά θέματα και βρίσκονται υπό επιτήρηση.

Στις 5 Δεκεμβρίου του 2017, οι 28 χώρες της Ε.Ε. υιοθέτησαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους μια μαύρη λίστα με 17 φορολογικούς παραδείσους που βρίσκονται εκτός Ε.Ε.

Μετά την αφαίρεση των οκτώ χωρών, ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει πλέον μόνον εννέα: Μπαχρέιν, Γκουάμ, Νήσοι Μάρσαλ, Ναμίμπια, Παλάου, Σαμόα, Αμερικανική Σαμόα, Αγία Λουκία και Τρινιντάντ και Τομπάγκο.

Η υιοθέτηση της λίστας αυτής αποφασίστηκε στον απόηχο μιας σειράς σκανδάλων που είχαν ξεσπάσει για διάφορα συστήματα φοροδιαφυγής–“LuxLeaks” στα τέλη του 2014, “Panama Papers” τον Απρίλιο του 2016 και “Paradise Papers” τον Νοέμβριο του 2017.