Για «μη καταστρεπτικές επιπτώσεις» στο πρόγραμμα βιομηχανικής παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, σε περίπτωση απομάκρυνσης της Τουρκίας, έκανε λόγο η Αμερικανή υφυπουργός, αρμόδια σε θέματα της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας και για διεθνείς υποθέσεις, Χέιντι Γκραντ.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία, είναι μια από τις οχτώ χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα συμπαραγωγής, έχοντας επενδύσει σε αυτό συνολικά 1,25 δισ. δολάρια από το 2012.

«Ενώ θα έχει κάποιες επιπτώσεις στο πρόγραμμα των F-35, δεν νομίζω ότι πρόκειται να υπάρξει καμία καταστροφική επίπτωση εάν… υπάρξει μια πολιτική απόφαση ότι (η Τουρκία) δεν είναι πλέον εταίρος», υποστήριξε η κ. Γκραντ μιλώντας σε Αμερικανούς δημοσιογράφους, επικαλούμενη την εμπιστευτική έκθεση που εκπόνησε το Πεντάγωνο για τη συμμετοχή της Τουρκίας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Επιπλέον, η Αμερικανίδα υφυπουργός δήλωσε ότι δεν γνωρίζει το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για την αντικατάσταση των συνεισφορών της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 ή τις εναλλακτικές επιλογές που η κυβέρνηση Τραμπ έχει προσφέρει στην Άγκυρα.

Παρόλα αυτά, εξέφρασε τον φόβο πως είναι ίσως πολύ αργά για να πειστεί η τουρκική κυβέρνηση να ματαιώσει την επερχόμενη παραλαβή του ρωσικού συστήματος S-400.

«Τα πράγματα είναι ως έχουν αυτή τη στιγμή. Αν έχουν ήδη αποφασίσει, είναι ένα κυρίαρχο έθνος – να αγοράσουν το σύστημα μιας άλλης χώρας, θα πρέπει να εργαστούμε μέσω αυτών των πολιτικών ζητημάτων».

Σχετικά με τις συνεχείς προστριβές μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, η κ. Γκραντ υποστήριξε πως η στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες παραμένει σταθερή.

«Όπως και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, θα έχουμε αυτό που θεωρώ πολιτικά σκαμπανεβάσματα, αλλαγές ηγεσίας σε πολιτικό επίπεδο που μπορούν να αλλάξουν μια σχέση.

«Αλλά όσον αφορά τη στρατιωτική σχέση, αυτή τη στιγμή, παραμένει ισχυρή. Έχουν συνεργαστεί για τα F-35 από το 2002 και (η Τουρκία) είναι ένας σημαντικός συνεργάτης στο πρόγραμμα βιομηχανικής παραγωγής».

Στις 7 Ιανουαρίου 2019, η Χέιντι Γκραντ αναμένεται να αναλάβει τη θέση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Αμυντικής Τεχνολογικής Ασφάλειας (DTSA).

Η συγκεκριμένη υπηρεσία του Πενταγώνου προσπαθεί να διασφαλίσει ότι οι πωλήσεις όπλων σε ξένες χώρες δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τα τεχνολογικά πλεονεκτήματα των ΗΠΑ.

Ως διευθύντρια της DTSA, η κ. Γκραντ εκτίμησε ότι θα παίξει έναν «ακόμα πιο ενεργό ρόλο» στις μελλοντικές εξελίξεις για τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.

Τα ψέμματα του Τσαβούσογλου

Προφανώς και οι δηλώσεις αυτές αποτελούν απάντηση στα όσα ισχυρίστηκε νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι υποτίθεται ο πρόεδρος Τραμπ διαβεβαίωσε τον Ερντογάν ότι δεν θέλει προβλήματα με την πώληση των μαχητικών F-35 στην Άγκυρα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσπαθεί με ψευδείς ειδήσεις, που δεν έχει και κανένα πρόβλημα να τις διασπείρει ο ίδιος επωνύμως, να «εκβιάσει» πολιτικές εξελίξεις ή να δημιουργήσει εντυπώσεις, λησμονώντας -προφανώς- ότι παίζει με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και όχι με την απλοϊκή τουρκική κοινή γνώμη.