Ένας άντρας στην ανατολική Γαλλία έκανε μια σοκαριστική ανακάλυψη. Μια φωτογραφία του ακρωτηριασμένου ποδιού του χρησιμοποιήθηκε, χωρίς άδεια, σε πακέτο τσιγάρων για να εξαπλωθεί η συνειδητοποίηση των κινδύνων του καπνίσματος.

Η φωτογραφία εμφανίστηκε σε πακέτα τσιγάρων που πωλούνται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και συνοδεύεται από τη λεζάντα: «Το κάπνισμα κλείνει τις αρτηρίες σας». Ωστόσο, ο ανάπηρος άνδρας, ένας μετανάστης ηλικίας 60 ετών, που ζει στην γαλλική πόλη Μετς, δήλωσε ότι ποτέ δεν συμφώνησε με την εικόνα για το σκοπό αυτό.

Είναι μάλλον απίστευτο ότι ένα άτομο βρίσκεται χωρίς τη συγκατάθεσή του σε πακέτα τσιγάρων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Αντουάν Φιτάντ, δικηγόρος του άνδρα, αναφέρει το RT.

Μάλιστα, ο πελάτης του, Αλβανικής καταγωγής, είπε ότι έχασε το πόδι του κατά την διάρκεια ένοπλης σύγκρουσης στα Βαλκάνια το 1997. Ο ακρωτηριασμός δεν είχε σχέση με τη χρήση καπνού.

Αρχικά, ήταν ο γιος του ανθρώπου που έκανε τη σύνδεση. Αφού αγόρασε ένα πακέτο καπνού στον Λουξεμβούργο, αναγνώρισε ουλές και ίχνη εγκαυμάτων στην εικόνα και σύντομα αποφάσισε να θέσει το ζήτημα στα μέλη της οικογένειας που επιβεβαίωσαν την υποψία του.

Ο άντρας πιστεύει ότι η φωτογραφία λήφθηκε κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψης στο νοσοκομείο για να διαπιστωθεί αν θα μπορούσε να δεχθεί ένα προσθετικό σκέλος, αλλά είπε ότι δεν ερωτήθηκε ποτέ για τη χρήση των εικόνων για οποιονδήποτε άλλο σκοπό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τη διανομή των εικόνων που εμφανίζονται στα προϊόντα καπνού, υποτίθεται ότι αντλεί από μια βάση δεδομένων με επαληθευμένες εικόνες, σύμφωνα με μια γαλλική έκθεση των ΜΜΕ, «κάτι που προφανώς δεν συμβαίνει εδώ», δήλωσε ο Φιτάντ.

«Ο πελάτης μου αισθάνεται προδομένος, με τραυματισμένη την αξιοπρέπειά του, βλέποντας την αναπηρία του [εμφανιζόμενη] σε πακέτα τσιγάρων. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν είναι πολύ ευχάριστο», δήλωσε ο δικηγόρος, προσθέτοντας ότι δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να αποδείξει ότι στην εικόνα είναι πράγματι ο πελάτης του.