Σήμα κινδύνου για τις παγίδες που κρύβει το Internet αποτελεί η διαπίστωση, ότι όλο και περισσότερα παιδιά και έφηβοι στην Ελλάδα εμφανίζουν κάποιας μορφής εξάρτηση. Το σίγουρο είναι ότι πλέον ο ρυθμός με το οποιο αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που ασχολούνται υπερβολικά με το διαδίκτυο λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Σύμφωνα με έρευνα ένας στους τέσσερις εφήβους σερφάρει στο Διαδίκτυο για τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα, ένας στους δύο παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια καθημερινά, ενώ σχεδόν ένας στους έξι εμφανίζει συμπεριφορές εξάρτησης από τη χρήση του internet.

Οι ενδείξεις

Τα παιδιά που τείνουν να εμφανίσουν εξάρτηση από το Internet συχνά κάνουν τη νύχτα… μέρα, αφού δεν σταματούν να παίζουν ακόμη και όταν το σώμα τους έχει εξαντληθεί. Δεν είναι λίγες οι φορές που η εμμονή τους με τον υπολογιστή τους κάνει να μην δίνουν καμμία σημασία ούτε σε ό,τι αφορά τη σωματική υγιεινή τους – δεν αλλάζουν ρούχα για ημέρες ή ξεχνούν να κάνουν μπάνιο.

Άλλες φορές εμφανίζουν εκνευρισμό όταν είναι εκτός Διαδικτύου.

Αρκετές φορές μία ξαφνική σχολική αποτυχία συνδέεται με τη υπερβολική έκθεση στο διαδίκτυο, αφού η έλλειψη ύπνου και ξεκούρασης, που οφείλεται στις βραδυνές περιηγήσεις στο διαδίκτυο, γίνεται ορατή την άλλη μέρα στο σχολείο, όπου όλο και περισσότεροι μαθητές εμφανίζονται άυπνοι και κουρασμένοι.

Παράλληλα, έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις με διαταραχές ύπνου και αλλαγή των συνηθειών ύπνου αλλά και μειωμένη φυσική δραστηριότητα.

Η υπερβολική χρήση του υπολογιστή και του Ίντερνετ φαίνεται, επίσης, να σχετίζεται με την εμφάνιση ψυχοσωματικών συμπτωμάτων, όπως πονοκέφαλος, πόνος στο στομάχι, πόνος στη μέση, ακεφιά, νευρικότητα, δυσκολία στον ύπνο, ζαλάδα και δυσκολία συγκέντρωσης.