Αποπνικτική αναμένεται να είναι η ατμόσφαιρα τη Μεγάλη Τετάρτη στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας λόγω της αφρικανικής σκόνης, με τις νεφώσεις σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες να κάνουν την κατάσταση δυσκολότερη.

Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για τον καιρό κάνουν λόγο για αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης που θα μεταφερθούν μέσω των ανέμων από την έρημο της Λιβύης. Η δε θερμοκρασία, θα φτάσει έως τους 28 βαθμούς, ενώ στην Αττική, η κατάσταση θα είναι «βαριά», καθώς η σκόνη από την Αφρική θα κατακλύσει τα πάντα, ενώ ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 25 βαθμούς Κελσίου.

Από πού έρχεται η σκόνη

Το απόγευμα της Μ. Τρίτης 23/04 η υψηλή συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης εντοπίζεται σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 3 km και όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα οι πηγές της εντοπίζονται στη Λιβύη σε περιοχές με αλλουβιακές αποθέσεις, δηλαδή εκτάσεις με αργιλώδη εδάφη και ψιλή άμμο. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή της Λιβύης, λόγω του συνδυασμού των χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Μεσόγειο με τις υψηλές πιέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οδηγεί στην ανύψωση μεγάλης ποσότητας σκόνης και μεταφορά της προς τη χώρα μας. Η καθίζηση της σκόνης τις επόμενες ώρες και φαινόμενα λασποβροχής θα μειώσουν εκ νέου την ορατότητα την Μ. Τετάρτη 24/04 κυρίως στη Νότια Ελλάδα.