Από τότε που κουράστηκα να ψάχνω,

Έμαθα να βρίσκω.

Κι από τότε που ένας άνεμος μου εναντιώθηκε,

Σαλπάρω μ’ όλους τους ανέμους.

 

«Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΜΟΥ»

Friedrich Nietzsche

 

Η αναζήτηση των τρόπων της ικανοποίησής μας είναι διαρκής και αυτό συμβαίνει γιατί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, μας αναγκάζουν να ψάχνουμε συνεχώς λύσεις. Ας βάλουμε λοιπόν στο μυαλό μας μια αρνητική συγκυρία με την οποία ξεκινά η μέρα μας. Ένα δυσάρεστο νέο που μαθαίνουμε και μας αφορά ή μια δυσκολία που εμφανίζεται και δεν μπορούμε να επέμβουμε για να προβούμε σε λύση. Σε αυτή την περίπτωση το μυαλό μας καταφεύγει στο σύμμαχο της μνήμης.

Η μνήμη, αποτελεί όχι μόνο μια βασική γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου μας αλλά και μια πρώτης τάξεως άμυνα. Η εμπειρία της αντιμετώπισης μιας –αντικειμενικά- δυσκολότερης κατάστασης και η ανάμνηση αυτής, μας πείθει πως το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι μικρότερο, ή έστω παίρνει το μέγεθος που του αναλογεί.

Θυμηθείτε πώς λειτουργεί το εμβόλιο που κάνουμε στο γιατρό. Η ενέσιμη ουσία, περιέχει τον ιό αρκετά αποδυναμωμένο, ώστε ο οργανισμός μας να δημιουργήσει τα κατάλληλα αντισώματα και με τη μνήμη του να εξολοθρεύσει το ιό στην επόμενη επαφή που θα έχει μαζί του. Ωστόσο, η ισορροπία στο μυαλό μας και στην ψυχή μας συνέρχεται όταν αξιοποιούμε τις θετικές εμπειρίες της ζωής μας.

Αν, λοιπόν, μείνουμε από βενζίνη στο δρόμο και το βενζινάδικο είναι μακριά, ας θυμηθούμε εάν έχουμε αντιμετωπίσει κάτι αντίστοιχο και αν όχι, αν μας έχει συμβεί κάτι δυσκολότερο από αυτό. Στη θέση του συγκεκριμένου προβλήματος, μπορούμε να βάλουμε πολύ πιο σύνθετα και πιο σοβαρά προβλήματα. Η λύση σε κάτι που μας απασχολεί, βρίσκεται πολλές φορές δίπλα μας και η θολή σκέψη και ο πανικός δε μας αφήνουν να τη δούμε. Η ψυχραιμία είναι βασικό συστατικό της αισιόδοξης σκέψης!

H συνεχής αναζήτηση τρόπων που θα μας κάνουν αποδέκτες ευτυχών καταστάσεων, όταν παίρνει τη μορφή αυτοσκοπού, μας οδηγεί σε ένα άγχος. Οι περισσότεροι υποστηρίζουμε πως «τα πιο όμορφα πράγματα είναι απλά». Παρόλα αυτά, η ταχύτητα της ζωής μας επηρεάζει αρνητικά την πρακτική αξία αυτής της πίστης.

Μπροστά μας υπάρχουν πολλές φορές πράγματα που δεν χρειάζεται να τα ψάξουμε αγωνιωδώς για να τα βρούμε. Άλλωστε πόσο ψάχνουμε όταν απολαμβάνουμε ένα ηλιοβασίλεμα; Το συναίσθημα είναι ενστικτώδες και άμεσο και γι’ αυτό μπορεί να μας δώσει την ευτυχία η οποία δεν προκύπτει από συλλογισμούς. Ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός Πλούταρχος, είχε αναφέρει πως «δε χρειάζομαι κάποιο θαύμα για να πιστέψω σε μια υψηλή δύναμη, από τη στιγμή που κάθε πράγμα το βλέπω ως θαύμα». Όταν σκεφτόμαστε κάτι πολύ, τότε αυτό για το οποίο αναλώνουμε σκέψη, το θεωρούμε ως πρόβλημα. Η ευτυχία, δεν είναι πρόβλημα για να λυθεί. Παντού υπάρχει μαγεία και το μόνο που χρειάζεται είναι να την παρατηρήσουμε.

Όσοι έχουμε κάνει ταξίδια, θα έχει χρειαστεί να ταξιδέψουμε κάποιες φορές, υπό κακές καιρικές συνθήκες. Το ταξίδι είναι κάτι που μας γεμίζει με συναισθήματα ευτυχίας παρόλο που χρειάζεται να ταξιδέψουμε εν μέσω μπόρας. Το ότι δεν υπάρχει πάντα ηλιοφάνεια στη ζωή μας είναι κάτι που πρέπει να αποδεχτούμε. Όπως επίσης το ότι δεν υπάρχει κάθε μέρα ηλιοφάνεια δε σημαίνει ότι κάθε μέρα δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε τον ήλιο.

Είναι στα θετικά της ζωής μας πως μας παρουσιάζονται δυσκολίες και εμπόδια. Αυτές οι αναποδιές, είναι που μας κάνουν αληθινά αισιόδοξους και δυνατούς. Αν ένα καράβι έχει φτιαχτεί για να αντέχει μεγάλες θαλασσοταραχές, δεν μπορεί να ελεγχθεί σε μια νηνεμία. Εκεί μετρούμε τις δυνάμεις μας και εκεί αποδεικνύουμε το κατά πόσο επιθυμούμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Το πέρας της δυσκολίας θα μας έχει δώσει ακόμη περισσότερους λόγους για να νιώθουμε δυνατοί.

Ο παραπάνω τρόπος σκέψης, αποτελεί και την πρόταση του φιλοσόφου σε αυτό το τετράστιχο. Δεν υπάρχουν απελπιστικές καταστάσεις, παρά μόνο απελπιστικές σκέψεις. Η αισιοδοξία που στηρίζεται σε ισχυρά πόδια, μπορεί να είναι εφικτή και να αποτελεί τη στάση της ζωής μας σε όλα τα εμπόδια, ανοίγοντας έτσι το δρόμο προς την ευτυχία.

Πηγή