Η φύση κρύβει υπέροχα και μερικές φορές παράξενα πράγματα, όπως αυτό το αραχνοειδές, το οποίο φωτογραφήθηκε από τον βιολόγο Andreas Kay στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου στον Ισημερινό, τον Ιούλιο του 2017.

Στις εικόνες η αράχνη φαίνεται ότι έχει ένα μαύρο μικροσκοπικό κεφάλι, το οποίο παραπέμπει σε ένα λαγουδάκι.

Το πλάσμα αυτό με το επιστημονικό όνομα (Metagryne bicolumnata), γνωστό στους εντομολόγους ως «μακρύς μπαμπάς» και «Harvestman», ανήκει στην τάξη «Opiliones», όπου εντάσσονται περισσότερα από 6.650 είδη σε ολόκληρο τον πλανήτη. Και τα απολιθώματα δείχνουν ότι βρίσκονται εδώ, εκατομμύρια χρόνια.

Photo Credit Andreas Kay

«Σε αντίθεση με μια κοινή πεποίθηση, ο «Harvestman» δεν έχει αδένες δηλητηρίου και είναι απολύτως αβλαβής», εξηγεί ο Kay. «Οι αράχνες αυτές υπάρχουν εδώ και τουλάχιστον 400 εκατομμύρια χρόνια, ενώ έζησαν ακόμη και πριν από τους δεινόσαυρους»!

Το είδος αυτό ανακαλύφθηκε το 1959 από τον Γερμανό ειδικό στα αραχνοειδή Carl Friedrich Roewer.

Γιατί έχει αυτό το περίεργο κεφάλι; Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι. Για κάποιο λόγο, η αράχνη έχει εξελίξει αυτό το σημείο του σώματος της, με δύο προεξοχές σαν αυτιά και λαμπερά κίτρινα, ψεύτικα, μάτια.

Τα πραγματικά μάτια του βρίσκονται πιο κάτω στο σώμα του, τα οποία φαίνονται στις εικόνες.

Photo Credit Andreas Kay

Ο Kay υποθέτει ότι αυτό το μοναδικό σχήμα σώματος θα μπορούσε να ωφελήσει τις αράχνες να φαίνονται μεγαλύτερες στα αρπακτικά ζώα. Αλλά, οι εκτιμήσεις του δεν έχουν αποδειχτεί.

Στην πραγματικότητα, το έντομο δεν έχει μελετηθεί εκτενώς και υπάρχουν ελάχιστα δημοσιευμένα έγγραφα από την ανακάλυψή του πριν από περίπου 60 χρόνια.

Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα στον Ισημερινό, όπως οι Νήσοι Γκαλαπάγκος, καθώς και το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, το οποίο έχει την υψηλότερη βιοποικιλότητα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Πηγή: Science Alert