Καμμία ένδειξη δεν υπάρχει έως αυτή την ώρα πως υπήρξε τυχόν δολιοφθορά στο Τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο. Αυτό προκύπτει από την έως τώρα έρευνα της Αστυνομίας και του Ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής.

Η καταστροφική φωτιά ξέσπασε περίπου στις τρεις τα ξημερώματα, επεκτάθηκε γρήγορα λόγω της άφθονης ξυλείας στον χώρο και τέθηκε υπό έλεγχο στις 8 το πρωί μετά από τεράστιες προσπάθειες ισχυρής δύναμης της Πυροσβεστικής που κλήθηκε και επιχείρησε την κατάσβεση στον χώρο.

Χθες το πρωί είχε προηγηθεί μια πολύ μικρής έκτασης φωτιά από σπινθήρα ηλεκτροκόλλησης, καθώς εκτελούνται εργασίες αναστήλωσης στο ιστορικό Τέμενος, η οποία όμως τέθηκε αμέσως υπό έλεγχο εξαιτίας της άμεσης αντίδρασης των ίδιων των εργατών στο σημείο και έτσι δεν χρειάστηκε να κληθεί η Πυροσβεστική.

Από την πλευρά τους, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής αποκλείουν κάθετα το ενδεχόμενο να πρόκειται για αναζωπύρωση αφού είναι τεράστια η χρονική απόσταση μεταξύ των δύο εστιών, ωστόσο, εφόσον δεν υπήρξαν ενδείξεις παραβίασης του χώρου και έως τώρα δεν έχει βρεθεί κάτι που να αποδεικνύει τυχόν δολιοφθορά, εικάζουν ότι ενδεχομένως αργότερα το απόγευμα έγινε κάτι ανάλογο και μόλις αποχώρησαν το βράδυ οι εργάτες, η εστία άρχισε σιγά-σιγά να καίει μέχρι που φούντωσε και έγινε αργά αντιληπτά από τους περίοικους.

Η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και γίνεται με προσοχή λόγω και των προβλημάτων που έχουν προκύψει από την αστάθεια της στέγης, που έχει υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και θα συνεχιστεί μέχρι να διαπιστωθεί με ακρίβεια τι συνέβη. Από τους συνολικά 56 άντρες της Πυροσβεστικής με 25 οχήματα που επιχειρούσαν στο σημείο παραμένουν τουλάχιστον 8 οχήματα που ελέγχουν μικροαναζοπυρώσεις.