Τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς, είχε το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, ο κ. Τσίπρας επισήμανε με αυστηρότητα στον τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γιλντιρίμ αναφερόμενος στο χθεσινό περιστατικό στα Ίμια, φέρεται να είπε στον κ. Τσίπρα πως δεν ήταν εσκεμμένη ενέργεια.

Τέλος, συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Το χρονικό της έντασης

Το επεισόδιο στα Ίμια τα μεσάνυχτα της Δευτέρας

Σκηνικό έντασης σημειώθηκε στο Αιγαίο από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, καθώς εκτός από τη σωρεία τουρκικών παραβιάσεων σημειώθηκε και ένα πρωτοφανές περιστατικό. Σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού Σώματος κοντά στα Ίμια, προκαλώντας σημαντικές ζημιές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος του Λιμενικού ΛΣ 090, ήταν ακίνητο και απλώς παρακολουθούσε. Όπως λένε οι Λιμενικοί «έτσι ακριβώς ξεκίνησε η κορύφωση της κρίσης το 96». Επίσης σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού στόχος του πληρώματος της τουρκικής ακταιωρού ήταν η βύθιση του ελληνικού σκάφους και η πρόκληση πολύ σοβαρού επεισοδίου.

Διαβάστε επίσης:

Κλιμάκωση: Η Ελλάδα έθεσε σε επιφυλακή την «Δύναμη «Δ»»

Σχόλια

σχόλια