Η μαγειρική και μάλιστα η «υψηλή» έκανε την εμφάνιση της από τα αρχαία ακόμη χρόνια και από τότε μέχρι σήμερα διαφοροποιείται, άλλες φορές και άλλες λιγότερο.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δείγματα περίπλοκης μαγειρικής ανάμεσα σε ευρήματα της Λίθινης Εποχής, σε μια ανασκαφή στη Μέση Ανατολή. Η ηλικία τους μάλιστα προσδιορίζεται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στα 14.400 χρόνια, γεγονός που εκπλήσσει τους επιστήμονες.

Μέχρι εκείνη την εποχή, εικάζεται πως οι τροφές καταναλώνονταν κυρίως για λόγους επιβίωσης. Στο μεγαλύτερο κομμάτι της προϊστορίας, όλες οι διαδικασίες συλλογής και επεξεργασίας της τροφής φαίνεται πως αποσκοπούσαν στη διασφάλιση της ασφαλούς κατανάλωσής της, αλλά και στη βελτιστοποίηση της ενέργειας που παρείχε. Κάποια στιγμή όμως, πριν από 14 και κάτι χιλιετίες, ο άνθρωπος αποφάσισε να δημιουργήσει – και να ψήσει – ένα είδος πρωτόγονου ψωμιού, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει (όπως φαίνεται) σε κάποια θρησκευτική ή μυστηριακή τελετή.

Η σημαντική ανακάλυψη του αρχαιότερου ψωμιού του κόσμου έγινε στην τοποθεσία Σουμπάικα, που βρίσκεται στην έρημο στης βορειοανατολικής Ιορδανίας.

Αλεύρι από άγριο σιτάρι και κριθάρι, ανακατεμένο με ρίζες φυτών, προσθήκη νερού και ψήσιμο ήταν η «συνταγή» για το αρχαιότερο ψωμί του κόσμου, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PNAS.

Αυτό που διαφοροποιεί το συγκεκριμένο ψωμί και καθιστά τη δημιουργία του «σταθμό» στην ανθρώπινη ιστορία είναι πως παρασκευάστηκε από δημητριακά και δεν προσέφερε στον πληθυσμό της εποχής «καθαρό διατροφικό όφελος». Αυτό σημαίνει ότι για τη δημιουργία του εκείνη την εποχή απαιτούνταν περισσότερη ενέργεια από εκείνη που παρείχε διατροφικά. Επομένως, είναι από τις πρώτες «ειδικές» τροφές που δεν παρασκευάστηκαν καθαρά για διατροφικούς λόγους, αλλά για πολιτισμικούς, κοινωνικούς και – ενδεχομένως – ιδεολογικούς λόγους.

Το ψωμί αυτό δημιουργήθηκε 3.500 χρόνια πριν από τη γέννηση της γεωργίας και βρέθηκε σε μια τοποθεσία όπου έχουν εντοπιστεί τα αρχαιότερα λίθινα μνημεία του κόσμου. Αυτά τα μνημεία, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, συνέθεταν ένα σύμπλεγμα ναών. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη τροφή καταναλωνόταν κατά τη διάρκεια κάποιας τελετής.

Σχόλια

σχόλια