Δεκάδες ανθρώπινοι σκελετοί της Νεολιθικής περιόδου, μεταξύ των οποίων και θύματα θυσιών, ανακαλύφθηκαν σε οικισμό 3.000 ετών στην Βρετανία.

Συνολικά βρέθηκαν οι σκελετοί 26 ανθρώπων από την Εποχή του Σιδήρου μέχρι και την Ρωμαϊκή περίοδο. Ανάμεσά τους ήταν μία γυναίκα με κομμένα πόδια και χέρια δεμένα πίσω από το κεφάλι της, καθώς επίσης ένα αποκεφαλισμένο άτομο, με το κρανίο τοποθετημένο δίπλα στα πόδια του.

Σκελετός με το κρανίο του τοποθετημένο στα πόδια του.

Ο οικισμός ανακαλύφθηκε όταν μηχανικοί άρχισαν να σκάβουν για να τοποθετήσουν αγωγούς νερού στην περιοχή του Οξφορντσάιρ, στην Αγγλία.

Ο χώρος της ανασκαφής, στο Οξφορντσάιρ της Αγγλίας

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους που μελετούν τα ευρήματα, οι σκελετοί ανήκουν σε ανθρώπους από την ίδια κοινότητα, οι οποίοι είχαν αναλάβει να δημιουργήσουν τον Λευκό Ίππο του Άφιγκτον, ένα προϊστορικό γλυπτό που βρίσκεται σε διπλανό λόφο.

Κρανίο ζώου, πιθανότατα αλόγου, βρέθηκε σε προϊστορική ταφή της Εποχής του Σιδήρου.

«Τα ευρήματα ανοίγουν ένα μοναδικό παράθυρο στη ζωή και τον θάνατο κοινοτήτων οι οποίες είναι γνωστές για την δημιουργία μοναδικών κτηρίων και μνημείων» δήλωσε ο αρχαιολόγος Πάολο Γκουαρίνο. «Τα αποτελέσματα από την ανάλυση των αντικειμένων, των οστών ζώων, τους ανθρώπινους σκελετούς και τα δείγματα του εδάφους, θα μας βοηθήσουν να προσθέσουμε πολύ σημαντικές πληροφορίες στην ιστορία των ανθρώπων που ζούσαν σε αυτά τα εδάφη πριν από τόσα πολλά χρόνια…».

Μια συλλογή από προϊστορικά εργαλεία.