Υλικά

  • 750γρ φύλλα κρούστας βηρυτού το πιο λεπτό
  • 1 λίτρο γάλα
  • 300γρ ζάχαρη
  • 280γρ σιμιγδάλι ψιλό
  • 5 αυγά μέτρια
  • 3 βανίλιες
  • 300γρ φρέσκο βούτυρο αγελαδινό
  • αν θέλουμε ξύσμα από 1 λεμόνι, δίνει ωραία γεύση

Για το σιρόπι

  • 800γρ ζάχαρη
  • 700 γρ νερό
  • χυμό από 1/2 λεμόνι
  • 2 φέτες λεμονιού στο βράσιμο που θα αφαιρέσουμε μετά
  • 1 κουταλιά γλυκόζη για να μην μας ζαχαρώσει το σιρόπι

Μέθοδος Βήμα – Βήμα

Βήμα 1

Βάζουμε το γάλα μας να ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα την ζάχαρη , τις βανίλιες και το σιμιγδάλι. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και σπάμε μέσα ένα ένα τα αυγά. Να βράσει 1 λεπτό και το κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το μισό βούτυρο σε κυβάκια και ανακατεύουμε πολύ καλά να λιώσει. Το υπόλοιπο βούτυρο το λιώνουμε και το θέλουμε για τα φύλλα.

Βήμα 2

Βουτυρώνουμε τα μισά φύλλα που στρώσαμε κάτω ένα ένα και αδειάζουμε μέσα όλη την κρέμα. Ταψί 28 εκ.

Βήμα 3

Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα πάλι βουτυρωμένα με πινέλο ένα ένα και χαράζουμε ελαφρά με μυτερό μαχαίρι. Το επάνω φύλλο το βουτυρώνουμε λίγο παραπάνω.

Βήμα 4

Βράζουμε το σιρόπι μας με την φέτα λεμονιού και τον χυμό για 5 λεπτά.

Βήμα 5

Ψήνουμε σε αέρα στους 180 βαθμούς για 50 με 60 λεπτά περίπου, θα το καταλάβουμε από το χρώμα ότι είναι έτοιμο.

Βήμα 6

Μπορούμε επίσης να κάνουμε φλογέρες. Ενώνουμε 2 φύλλα βουτυρωμένα και κόβουμε σε 3 ή 4 λωρίδες ανάλογα το μέγεθος που θέλουμε. Βάζουμε μία κουταλιά κρέμας στην άκρη και διπλώνουμε λίγο τις άκρες για να μην φύγει η κρέμα και ρολάρουμε σε φλογέρα.

Είμαι η Ειρήνη Πατυλούδη (Irini Patiloudi) και ζω στην όμορφη Θεσσαλονίκη. Μετά την πετυχημένη Ομάδα μαγειρικής, Συνταγές… εύκολες, γρήγορες και νόστιμες… και την σελίδα μου στο facebook, Η Κουζίνα της Ειρήνης, σκέφτηκα να δημιουργήσω έναν ιστότοπο, το cook-bake.gr, να μπορούν όλοι να βλέπουν τις συνταγές μας, τις συμβουλές μας, τα νέα μας και να βρισκόμαστε και εδώ. Διαβάστε περισσότερα για εμένα εδώ...

Σχόλια

σχόλια