Η Ρώμη επιβεβαιώνει την στρατηγική της. Στα λιμάνια της χώρας θα μπορούν να μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες μόνον πλοία του ιταλικού πολεμικού ναυτικού. Σε ό,τι αφορά τις ΜΚΟ η στρατηγική είναι εντελώς διαφορετική. Ο υπουργός Εσωτερικών Σαλβίνι θέλει να αναγκάσει τις χώρες στις οποίες ανήκουν οι διάφορες ΜΚΟ να δέχονται τους μετανάστες και πρόσφυγες που μεταφέρουν τα διάφορα πλοία. Πρόκειται για μια στρατηγική που η Ιταλία θα προωθήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αρχίζοντας από την Σύνοδο Κορυφής, σε δυο εβδομάδες.

«Προέχει το συμφέρον των Ιταλών»

«Υψώσαμε τους τόνους αλλά δεν θέσαμε σε κίνδυνο την ζωή κανενός. Προέχει το συμφέρον των Ιταλών», επιμένει πάντως ο Σαλβίνι. Επιβεβαίωσε επίσης ότι θα προσπαθήσει να μειώσει τ ευρώ που η Ιταλία διαθέτει κάθε χρόνο για την υποδοχή των μεταναστών. «Όσες οργανώσεις θέλουν να βοηθήσουν θα το κάνουν έστω και αν κερδίζουν λίγα λιγότερα χρήματα», τόνισε μιλώντας στην ιταλική τηλεόραση. Ο επικεφαλής της Λέγκας, όμως, δεν ανέφερε ότι το  σχετικό ποσό χορηγείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τα ταμεία της Ένωσης.

Σύμφωνα με  γκάλοπ που πραγματοποιήθηκε για το δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι Rai Tre πάντως το 59% των ερωτηθέντων  θεωρεί ότι η κυβέρνηση χειρίσθηκε ορθά την υπόθεση του πλοίου Aquarius, το 30% διαφωνεί και το 11% δεν έχει διαμορφώσει ξεκάθαρη γνώμη.

Εν αναμονή της συνάντησης Mακρόν-Κόντε

Παράλληλα την ίδια στιγμή αυξάνεται η παρουσία αστυνομικών και καραμπινιέρων στην Σικελία. Διότι υπάρχουν φόβοι ότι  οι αφίξεις των «απελπισμένων της θάλασσας» μπορεί να αυξηθούν. Η Λιβύη στο μεταξύ θέλει να διαπραγματευθούν και πάλι τις συμφωνίες με την  Ρώμη. Ουσιαστικά, ζητούν περισσότερα χρήματα και πιέζουν την Ιταλία, χρησιμοποιώντας τα μεταναστευτικά ρεύματα.

Όσο για τις εντάσεις ανάμεσα στη Ιταλία και την Γαλλία -πάντα για  το μεταναστευτικό- πολλοί πιστεύουν ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να ξεπερασθεί σχετικά σύντομα . Ίσως και  μεθαύριο, όταν  ο Ιταλός πρωθυπουργός, Tζουζέπε Κόντε θα πρέπει να συναντήσει στο Παρίσι τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν. Αν βέβαια τελικά η συνάντηση αυτή πραγματοποιηθεί.

Σε ό,τι αφορά τέλος τις  σχέσεις  με το Βερολίνο, ο Ματέο Σαλβίνι επιβεβαίωσε ότι επικοινώνησε με τον γερμανό ομόλογό του, Χορστ  Ζέερχοφερ, με τον οποίο συμφώνησαν ότι «πρέπει να ξανανοίξει η συζήτηση για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων».

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη