Οι περισσότεροι από εμάς μπορεί να μεγαλώσαμε με τον μύθο ότι δεν πρέπει να καταπίνουμε τα κουκούτσια από το καρπούζι, γιατί κινδυνεύουμε να φυτρώσει στην… κοιλιά μας! Κόντρα στις προκαταλήψεις, οι επιστήμονες εξετάζοντας την διατροφική τους αξία, τους αναδεικνύουν σε super food και τονίζουν τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωσή τους.

Και αυτό γιατί είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά, ενώ αυτοί που έχουν φυτρώσει και βλαστήσει, είναι ακόμη πιο θρεπτικοί. Η πρωτεΐνη ως γνωστό, είναι σημαντική για την επιδιόρθωση των μυών και την ανάπτυξη. Ενδεικτικά, μόλις 1/8 του φλυτζανιού σπόροι περιέχουν 10 γραμμάρια πρωτεΐνης-ποσότητα συγκρίσιμη με όση πρωτεΐνη περιέχει ένα γιαούρτι.

Περιέχουν επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μικροθρεπτικά συστατικά όπως το κάλιο, μαγνήσιο, σελήνιο, χαλκό και ψευδάργυρο τα οποία συνήθως δεν λαμβάνουμε σε επαρκείς ποσότητες από την διατροφή μας καθώς επίσης και μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη που βοηθούν στην μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και των φλεγμονών, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα και εγκεφαλικά επεισόδια.

Τα κουκούτσια του καρπουζιού είναι πλούσια σε λυκοπένιο, ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό που περιέχουν και οι ντομάτες, συμβάλλοντας στην διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Το έλαιο των σπόρων του καρπουζιού περιέχει λιπαρά οξέα και είναι πολύ καλό για το δέρμα και τα μαλλιά. Το ρόφημα από σπόρους καρπουζιού, έχει πανίσχυρη καθαριστική δράση, βοηθά στην απομάκρυνση των συσσωρευμένων άχρηστων ουσιών και τοξινών και βελτιώνει την λειτουργία των νεφρών με τελικό αποτέλεσμα την πρόληψη του σχηματισμού νεφρικών λίθων. Μπορείτε να πίνετε τσάι με κουκούτσια καρπουζιού όχι μόνο για τη φροντίδα της υγείας των νεφρών σας αλλά και για τη ρύθμιση της πίεσης του αίματος.

Πώς θα φτιάξετε τσάι με κουκούτσια από καρπούζι

  • Αρχικά, αλέστε 4 κουταλιές της σούπας φρέσκα κουκούτσια καρπουζιού και στη συνέχεια βράστε τα σε 2 λίτρα νερού για 15 λεπτά.
  • Καταναλώστε αυτό το τσάι για 2 ημέρες και στη συνέχεια σταματήστε για 1 ημέρα.
  • Επαναλάβετε τη διαδικασία για 1-2 εβδομάδες.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα κουκούτσια από το καρπούζι και ως ένα νόστιμο σνακ.

Πλύνετε τους σπόρους και αφήστε τους στον ήλιο να στεγνώσουν και να ξεραθούν, μόλις είναι έτοιμα, ψήστε τα στο φούρνο για 20 λεπτά περίπου, ρίξτε λίγο αλάτι από πάνω και θα έχετε υγιεινούς και νόστιμους ξηρούς καρπούς από κουκούτσια καρπουζιών.

Φωτεινή Πoυρνάρα

Ακολουθήστε μας στο Facebook