Γιατί ο Μακρόν είπε «όχι» στα Σκόπια

Παγώνει η διαδικασία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων στην ΕΕ καθώς, με το βέτο της Γαλλίας, αναβάλλεται επ’ αόριστον η διαδικασία καθώς απαιτείται ομοφωνία των κρατών-μελών της ΕΕ.

Νέο βέτο της Γαλλίας για ένταξη Σκοπίων και Αλβανίας στην ΕΕ

Σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει το «όχι» του Παρισιού , ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η περιοχή του δυτικών Βαλκανίων είναι στρατηγικής σημασίας για την γηραιά ήπειρο κι ότι πρέπει να συνδεθούν με την Ευρώπη.

Ωστόσο, όπως τόνισε, πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, «πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στη διαδικασία διεύρυνσης».

Σύμφωνα με την Γαλλίδα υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί ντε Μονσαλέν, η διαδικασία της διεύρυνσης είναι σήμερα «αναποτελεσματική» και «απογοητευτική».

«Δυστυχώς, λίγοι τολμούν να το πουν δημοσίως» , υποστηρίζει διπλωματική πηγή από το Παρίσι, υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Για το Παρίσι, πρώτα θα πρέπει να γίνουν ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις καθώς η διαδικασία λήψεως των αποφάσεων είναι προβληματική.

Όμως, για ορισμένους Ευρωπαίους διπλωμάτες, το γαλλικό βέτο εξηγείται ως εξής: Ο Μακρόν είπε «non » στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων όπως επίσης και της Αλβανίας για λόγους που έχουν να κάνουν με την εσωτερική πολιτική, και πιο συγκεκριμένα για το καυτό θέμα του μεταναστευτικού.

Υπό τον φόβο της αύξησης των μεταναστευτικών ροών σε περίπτωση που ανοίξουν τα σύνορα, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Μακρόν θα πρέπει να λάβει και αυτός στη χώρα του μετανάστες.

«Πώς θέλετε να το εξηγήσω στους συμπολίτες μου αφού η δεύτερη στην κατάταξη χώρα από την οποία προέρχονται οι άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Γαλλία είναι η Aλβανία;».

Στόχος του ένοικου των Ηλυσίων είναι η ενίσχυση της δημοτικότητάς του αφού στις τελευταίες ευρωεκλογές, το ξενοφοβικό κόμμα της Μαρίν Λεπέν «Εθνικός Συναγερμός» τον πλησίασε απειλητικά.

Με αδιαμφισβήτητο κεντροδεξιό πολιτικό στίγμα, ο Μακρόν προσπαθεί να διεμβολίσει- προβάλλοντας το ευρωπαϊκό του όραμα – την εκλογική βάση του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν με τη συνταγή που χρησιμοποίησε ο Σαρκοζί το 2007 απέναντι στο Εθνικό Μέτωπο του Λεπέν, γράφει ο γαλλικός Τύπος .