«Έτσι είμαστε στην Ισπανία. Όταν κάποιος χρειάζεται βοήθεια, βοηθάμε όπως μπορούμε», τόνισε η Άννα, 24χρονη φοιτήτρια που βρέθηκε στην πλατεία του δημαρχείου της Βαλένθια την Κυριακή. Στο κτήριο είχαν υψωθεί πανό με μηνύματα που καλωσόριζαν τους νεοεισερχόμενους μετανάστες. Το κύμα συμπαράστασης ήταν μεγάλο. Αλυσίδες σούπερ μάρκετ προσφέρθηκαν να κάνουν δωρεές τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Πάνω από 150 δήμοι, μόνο στην περιφέρεια της Βαλένθια, δήλωσαν έτοιμοι να φιλοξενήσουν πρόσφυγες από το Aquarius.

Από τις αρχές Ιουνίου η Ισπανία φαίνεται να αλλάζει προσέγγιση στο πεδίο του προσφυγικού. Ο νέος Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προανήγγειλε ήδη ότι οι περίπου 800.000 παράτυπα διαμένοντες μετανάστες στην Ισπανία πρόκειται να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι τους είχε αποκλείσει το 2012.

αλλά και αποδοκιμασίες

Παρά το κύμα υποστήριξης στη νέα κυβερνητική γραμμή στο προσφυγικό, υπάρχουν και πολλοί που δεν την επικροτούν. Κορυφαία συντηρητικά μέσα ενημέρωσης, όπως η εφημερίδα ABC, κάνουν λόγο για «χιονοστιβάδα προσφύγων». Ίδια είναι και η προσέγγιση υψηλόβαθμων στελεχών του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας (PP). Πάντως το προηγούμενο Σάββατο, μια μέρα πριν την άφιξη του Aquarius στη Βαλένθια, ξενοφοβικές οργανώσεις είχαν καλέσει σε διαμαρτυρία. Μόλις 30 με 40 άτομα έδωσαν το «παρών». Η συνταξιούχος Μαρία Χεσούς σχολίασε πάντως ότι «πάρα πολλοί άνθρωποι σκέφτονται όπως εμείς, όμως δεν θέλουν να το δείξουν ακόμη. Σύντομα αυτό θα αλλάξει». Η ίδια και οι υπόλοιποι συγκεντρωθέντες διαμαρτύρονται επειδή, όπως είπε, «όταν εμείς οι Ισπανοί έχουμε ανάγκη, δεν παίρνουμε καμία βοήθεια από αυτούς εκεί πάνω. (…) Στους πρόσφυγες όμως προσφέρουν τα πάντα απλόχερα».

Οι πρόσφυγες του Aquarius μπορούν προς το παρόν να είναι πιο αισιόδοξοι για το μέλλον τους. Όμως το μέλλον όσων πρόκειται να διασωθούν το επόμενο διάστημα στη Μεσόγειο μοιάζει αβέβαιο. Το κλείσιμο λιμανιών σε διασωστικά πλοία «θα δυσχεράνει πάρα πολύ τη διάσωση μεταναστών», λέει διαμαρτυρόμενος ο πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ισπανία Ντάβιντ Νογκέρα.

Τα μέλη της ανθρωπιστικής οργάνωσης SOS Mediterranee, που μισθώνει από το 2016 το Aquarius, ελπίζουν ότι η φοβερή περιπέτεια που έζησαν οι 600 και πλέον πρόσφυγες στο κατάστρωμα του διασωστικού θα αφυπνίσει όλη την Ευρώπη.

Εμίλιο Ράπολντ (dpa) / Άρης Καλτιριμτζής