Μειωμένες προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στο αυριανό Eurogroup εμφανίζεται να έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.

Ερωτηθείς για το αν θεωρεί πιθανή μία θετική έκβαση στην αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Μάλτα ο Gery Rice αρνήθηκε να εικάσει για το πότε θα επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, κατά τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες σημειώθηκε πρόοδος, ωστόσο «παραμένουν σε εκκρεμότητα σημαντικά ζητήματα”, τα οποία αρνήθηκε να διευκρινίσει. «Δεν θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις”, είπε.

On Greece: There has been progress in discussions, but important issues remain outstanding — Gerry Rice (@IMFSpokesperson) April 6, 2017

«Ελπίζουμε η αποστολή του ΔΝΤ να επιστρέψει σύντομα στην Αθήνα, όμως θα επαναλάβω και πάλι ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά”, δήλωσε και επικαλέστηκε τις δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Christine Lagarde. «Θέλουμε να δούμε πρόοδο στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων και αξιόπιστη ελάφρυνση χρέους. Η θέση αυτή δεν έχει αλλάξει”.

Ερωτηθείς για το αν το ΔΝΤ βλέπει δημοσιονομικό κενό για το 2018 ο κ. Rice είπε ότι δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει και επανέλαβε ότι δεν θέλει να μπει σε λεπτομέρειες αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις.

Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης, ο κ. Rice δήλωσε ότι «πρέπει να δούμε τις μεταρρυθμίσεις για να δούμε ποια θα είναι η αντίστοιχη ελάφρυνση χρέους” και επανέλαβε ότι για να γίνει εισήγηση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ περί συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα, «θα πρέπει να πληρούνται οι δύο αυτοί πυλώνες, αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και δέσμευση στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους”.

Κληθείς να αποδώσει ευθύνες για τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί και να σχολιάσει τις κατηγορίες για τη στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Rice δήλωσε ότι «όλοι εργάζονται για ένα πρόγραμμα που θα υποστηρίξει την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα. Όλοι εργάζονται με καλή θέληση. Εμείς εστιάζουμε στα οικονομικά στοιχεία (…) Προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το μέλος μας, την Ελλάδα, με ένα αξιόπιστο πρόγραμμα που θα την επαναφέρει στην ανάπτυξη. Προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας με τον καλύτερο τρόπο και να στηρίξουμε την Ελλάδα όπως κάνουμε με όλα τα μέλη μας».

Ακόμη επιβεβαίωσε ότι υπήρξε πρόσφατη συνομιλία μεταξύ της επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι οι επαφές και η ενημέρωση είναι συνεχής.

Τέλος, αναφορικά με την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, δήλωσε πως δεν γνωρίζει για συγκεκριμένες προγραμματισμένες επαφές με θέμα την Ελλάδα, ενώ στην αρχή της ενημέρωσής του είπε ότι η Christine Lagarde θα βρεθεί τη Δευτέρα στο Βερολίνο μετά από πρόσκληση της γερμανίδας καγκελαρίου Merkel για την «προγραμματισμένη σύνοδο των διεθνών οικονομικών οργανισμών».

Σχόλια

σχόλια