Εισαγγελέας-Δίκη Siemens: Να κηρυχθούν ένοχοι Χριστοφοράκος, Καραβέλας, Μαυρίδης για δωροδοκία

Την ενοχή των πρώην στελεχών των Siemens Ελλάδος Μιχάλη Χριστοφοράκο, Χρήστο Καραβέλα, Ηλία Γεωργίου, Πρόδρομο Μαυρίδη και Αλέξανδρο Αθανασιάδη για τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας κατ’ εξακολούθηση καθώς και, ανά περίπτωση, για πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ζήτησε σήμερα στην αγόρευσή της στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας κ. Ελένη Σκεπαρνιά.

Κατά την εισαγγελέα – που αγόρευσε για την υπόθεση της σύμβασης 8002 της Siemens και του ΟΤΕ – ένοχοι θα πρέπει να κριθούν ακόμη πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της μητρικής Siemens όπως οι Ρόλαν Κοχ (Roland Koch),Τόμας Γκάνσβιντ (Thomas Ganswindt), Χανς-Βάλτερ Μπέρνζαου (Hans-Walter Bernsau) και Γεργκ-Μίχαελ Κουτσενρόιτερ (Jörg-Michael Kutschenreuter), όπως επίσης και άλλα στελέχη της μητρικής εταιρείας.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας ζήτησε σήμερα ενοχή για συνολικά 11 κατηγορούμενους της υπόθεσης (από τους 58 συνολικά) καθώς και αθώωση για άλλους πέντε, μεταξύ των οποίων και ο άλλοτε πρόεδρος της ελληνικής Siemens Καρλ Φρίντριχ Έντουραντ Πίρερ φον Ες ( Karl Friedrich Eduard Pierer von Esh).

Τι είπε για Χριστοφοράκο

Ειδικά για τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Siemens Ελλάδος Μιχάλη Χριστοφοράκο, η εισαγγελέας τόνισε ότι «κανένα δεδικασμένο από τις αποφάσεις της γερμανικής Δικαιοσύνης δεν υφίσταται» όπως προβάλει ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος επικαλούμενος καταδίκες του στην Γερμανία για την υπόθεση Siemens.

Και αυτό διότι όπως ανέφερε η εισαγγελέας «οι ποινές αυτές αφορούν τη διακίνηση επτά εμβασμάτων» τα οποία «δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τις δωροδοκίες στον ΟΤΕ την περίοδο 1997-2004 με τις καταβολές διαφορετικών ποσών για την σύμβαση 8002».

Αντίθετα, όπως τόνισε η κ. Σκεπαρνιά η παρούσα υπόθεση έχει διαφορετικό χρόνο τέλεσης και διαφορετικά εμπλεκόμενα πρόσωπα από εκείνα για τα οποία δικάστηκε στην Γερμανία ο Μιχ. Χριστοφοράκος.

Ζητώντας την ενοχή του Μιχ. Χριστοφοράκου για δωροδοκία κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, η εισαγγελέας επισήμανε ότι ο επί σειρά ετών επικεφαλής της ελληνικής Siemens «γνώριζε και ενέκρινε όλες τις παράνομες πληρωμές».

Ακόμη, η εισαγγελέας καταλόγισε στον Μιχ. Χριστοφοράκο για την επίτευξη της σύμβασης 8002 την διακίνηση ποσών που υπερβαίνουν τα 7 εκατομμύρια ευρώ μόνο μέσω εταιριών, έμπιστων σε αυτόν παρένθετων προσώπων, με πλαστά παραστατικά και εικονικά τιμολόγια αλλά και πολλά εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά όπως η περίπτωση βαλίτσας που του είχε παραδώσει ο Πρ. Μαυρίδης στο αεροδρόμιο της Γενεύης με 2 εκατομμύρια μάρκα μετρητά.

Μιλώντας δε για τον Πρόδρομο Μαυρίδη, η κ. Σκεπαρνιά ανάφερε πως ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος μαζί με τον Μιχ. Χριστοφοράκο είχαν «είχαν κατανείμει τους ρόλους». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η εισαγγελέας «ο Μαυρίδης χρημάτιζε με το 8% επί του συνολικού κόστους της σύμβασης την κατώτερη βαθμίδα του ΟΤΕ και ο Χριστοφοράκος με το 2% την ανώτερη βαθμίδα και άλλες επαφές του».

Η εισαγγελέας ξεκίνησε την Δευτέρα την αγόρευσή της και θα συνεχίσει την Τετάρτη την πρόταση της επί της ενοχής για τους πρώτους 16 από τους 58 κατηγορούμενους στην υπόθεση για τη σύμβαση 80002, η οποία υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 1997.