Ένταση επικράτησε λίγο μετά τις 14:30 το μεσημέρι, στο περιστύλιο της Βουλής. Μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» κατέφθασαν στον χώρο από την ανατολική πλευρά του κτιρίου, πέταξαν «τρικάκια» και φώναζαν συνθήματα.

Πολλοί από τους εργαζόμενους της Βουλής και τους δημοσιογράφους… έτρεξαν να κρυφτούν στο κτίριο, ενώ τα περίπου 20-30 μέλη του Ρουβίκωνα έσπασαν τα μέτρα φύλαξη της Βουλής. Οι αστυνομικοί της φρουράς του κοινοβουλίου πρόλαβαν και έκλεισαν την σιδερένια πόρτα για να μην εισέλθουν και στο κτήριο της Βουλής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αστυνομικές αρχές πιάστηκαν στον ύπνο και έτρεχαν πανικόβλητοι μέχρι να καταλάβουν τι ακριβώς είχε συμβεί. Πληροφορίες του CNN Greece αναφέρουν πως τα μέλη του Ρουβίκωνα εάν ήθελαν θα είχαν εισέλθει και στο εσωτερικό του χώρου της Βουλής αλλά ήταν δική τους απόφαση να μην το πράξουν. 

ROUBI10

Τελικά οι υπεύθυνοι ασφαλείας κατάφεραν να περικυκλώσουν τα μέλη του Ρουβίκωνα και να τους θέσουν υπό προσωρινή κράτηση. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, με εντολή του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση και μετά από συνεννόηση με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα τα άτομα που παραβίασαν τα μέτρα ασφαλείας, αφέθηκαν ελεύθερα, αφού προηγουμένως δώσουν τα στοιχεία τους.

Τα «τρικάκια» έγραφαν: «ΑΔΕΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ. ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ», ενώ από την άλλη πλευρά έγραφαν: «ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΗΡΙΑΝΑ Β.Λ.- ΠΕΡΙΚΛΗ Μ. ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ».

Οι υπεύθυνοι ασφαλείας ερευνούν πώς κατάφεραν να εισέλθουν στο περιστήλιο της Βουλής, ενώ λίγο αργότερα με εντολή του προέδρου της Βουλής αφέθησαν ελεύθεροι, αφού ελήφθησαν τα στοιχεία τους.

ROUBI20

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Ρουβίκωνας καταφέρνει να μπει ανενόχλητος στο προαύλιο της Βουλής. Η νέα εισβολή γίνεται λίγους μήνες μετά την αποκάλυψη για τα πλημμελή μέτρα ασφαλείας στο Κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα μια βόμβα-φάκελος να φτάσει στα χέρια πρώην πρωθυπουργού, του Λουκά Παπαδήμου.

Λίγα λεπτά μετά την εισβολή στο προαύλιο της Βουλής, η ομάδα Ρουβίκωνας ανέβασαν κείμενο σε γνωστό site του αντιεξουσιαστικού χώρου.