Ο νέος οδηγός της Mercedes Βάλτερι Μπότας δείχνει  ότι δεν ήρθε στην ομάδα για διακοσμητικό ρόλο, αντικαθιστώντας απλά το Νίκο Ρόσμπεργκ. Πήρε την πρώτη pole position της καριέρας του (είχε μια 2η με τη Γουίλιαμς στην Αυστρία) στην πίστα του Μπαχρέιν, μπροστά από το Λιούις Χάμιλτον. Τρίτος θα εκκινήσει ο Φέτελ με τη Ferrari.

Ο Χάμιλτον ήταν σταθερά πιο γρήγορος σε Q1, Q2 και στον πρώτο γύρο της καθοριστικής για την τελική κατάταξη Q3 και έδειχνε ότι για 3η σεζόν θα εκκινούσε πρώτος στην πίστα στο Μπαχρέι. Όμως ο Μπότας είχε διαφορετική γνώμη. Παρότι ήταν 5ος στην Q1, βρέθηκε πίσω από τον ομόσταυλο του στην Q2.

2017 04 15T133836Z 1402778451 RC1DAE018390 RTRMADP 3 MOTOR F1 BAHRAIN(Γρηγορότερος από όλους ο Βάλτερι Μπότας)

«Μου πήρε λίγο χρόνο για την πρώτη pole position, αλλά ελπίζω ότι τώρα θα ακολουθήσουν και άλλες. Ευχαριστώ πολύ την ομάδα για το υπέροχο αυτοκίνητο που μου έδωσαν» ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Μπότας. Και ο Χάμιλτον στις δηλώσεις του έδωσε συγχαρητήρια στον συναθλητή του, αναγνωρίζοντας ότι ήταν ο γρηγορότερος. «Του βγάζω το καπέλο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Φέτελ με την Ferrari που είχε προβληματάκια από την χθεσινή πρώτη ημέρα των κατατακτήριων έμεινε 3ος ενώ την 4αδα συμπλήρωσε με την Red Bull ο Ντάνι Ρικιάρντο, παρότι ήταν πιο αργός σε όλα τα προηγούμενα κομμάτια των δοκιμαστικών.