Η κυβέρνηση της Δανίας ένωσε τις δυνάμεις της με δημάρχους της μητροπολιτικής περιοχής της Κοπεγχάγης για την κατασκευή εννέα τεχνητών νησιών κοντά στις ακτές της πρωτεύουσας προκειμένου να αποκτήσει νέα εδάφη για βιώσιμες βιομηχανικές δραστηριότητες αλλά και χώρους αναψυχής.

Η έμπνευση για το έργο με τον τίτλο «Holmene», ήτοι οι Νησίδες, ανήκει στην Urban Power που στόχο έχει να αναμορφώσει τις ακτές της Δανίας με νησιά μεικτού σκοπού που θα χρησιμοποιηθούν για εμπορικούς χώρους, παραγωγή ενέργειας χωρίς ορυκτά καύσιμα, αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων και μια μεγάλη ζώνη πρασίνου. Το Holmene θα φιλοξενήσει, επίσης, το μεγαλύτερο εργοστάσιο στη Βόρεια Ευρώπη για την παραγωγή ενέργειας από απορρίμματα και από τον άνεμο.

Η κατασκευή του Holmene θα γίνει 10 χιλιόμετρα νότια της Κοπεγχάγης και οι αρχιτέκτονες έχουν παραγγείλει περίπου 26 εκατ. κυβικά μέτρα χώματος από έργα του μετρό και από κατασκευές κτιρίων προκειμένου να δημιουργήσουν τα τεχνητά νησιά.

​Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το 2022 και η ολοκλήρωση του έργου δεν αναμένεται πριν το 2040. Ο προϋπολογισμός αγγίζει τα 425 εκατ. ευρώ. Τα επιμέρους νησιά θα κατασκευαστούν ένα — ένα και το πρώτο θα είναι έτοιμο εντός έξι ετών.

Ο αρχιτέκτονας και συνεργάτης της Urban Power, Arne Cermak Nielsen, μιλώντας στο Sputnik δήλωσε ότι η έμπνευση για το έργο Holmene προέρχεται από το υπάρχον τοπίο το οποίο καταστράφηκε τη δεκαετία του ’60 από ανασκαφικά έργα προσθέτοντας ότι οι πρώην εργολάβοι «δεν είχαν κατά νου την προστιθέμενη αξία στις αρχές του ‘60».

«Σήμερα η νοοτροπία έχει αλλάξει και ο δήμος του Hvidovre έχει πολύ μεγαλύτερες φιλοδοξίες με αυτή την επέκταση», δήλωσε ο Nielsen, προσθέτοντας ότι «θέλουν να αποκαταστήσουν την πράσινη σύνδεση που χάθηκε».

«Επιπλέον, η επέκταση θα πρέπει όχι μόνο να ωφελήσει τις επιχειρήσεις, αλλά και να προσθέσει αξία στη ζωή των πολιτών, της φύσης και της άγριας ζωής», εξήγησε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «κάθε νησί θα έχει μια πράσινη περίμετρο για να προστατεύσει το τοπίο από τα μελλοντικά αυξανόμενα επίπεδα του νερού». «Επιπλέον, διασφαλίζει ότι το έργο μπορεί να κατασκευαστεί βήμα — βήμα και δε θα γίνει ένα ημιτελές κατασκευαστικό έργο ‘γκρίζου ελέφαντα’ σε περίπτωση οικονομικής ύφεσης».