Η Έλενα Μπασίκενα πέθανε μαζί με άλλους έξι ορειβάτες στο όρος Ελμπρού στη Νότια Ρωσία το 1987 αλλά η σορός της δεν είχε ανακαλυφθεί.

Σύμφωνα με την Daily Mail, μάλιστα, η οικογένειά της φοβούνταν ότι είχε απαχθεί ή κρατούνταν όλα αυτά τα χρόνια όμηρος στον Καύκασο.

Ωστόσο η σορός της εντοπίστηκε από τουρίστες αλλά έχει μουμιοποιηθεί από τον πάγο και μοιάζει με «κέρινη κούκλα», όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Η σορός της, που περιβάλλεται από πάγο ανακαλύφθηκε από μια ομάδα τουριστών στο βουνό, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ.

Κοντά στο πτώμα της, οι διασώστες βρήκαν το αεροπορικό εισιτήριο της Aeroflot από τη Μόσχα προς το ορεινό θέρετρο Mineralnye Vodyμε ημερομηνία 10 Απριλίου 1987 – όταν ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ κυβερνούσε το Κρεμλίνο πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Το διαβατήριο της από την ΕΣΣΔ εντοπίστηκε επίσης μεταξύ των περιουσιακών της στοιχείων.

Η ομάδα της Ελένα είχε χαθεί όταν η περιοχή όπου βρισκόταν χτυπήθηκε από μια χιονοστιβάδα.

Ο ξάδερφός της, Έβενι, δήλωσε σήμερα ότι η μητέρα της πέθανε καθώς επιδεινώθηκε η υγεία της μετά την εξαφάνιση της κόρης της.

«Περιμένουμε την Έλενα όλα αυτά τα 30 χρόνια. Προσπαθήσαμε να μαντέψουμε τι θα μπορούσε να της έχει συμβεί και φοβόμασταν ότι είτε είχε απαχθεί είτε κρατούνταν όμηρος» δήλωσε.

Η Έλενα ήταν ανύπαντρη και δεν είχε παιδιά όταν πέθανε σε υψόμετρο περίπου 13.125 πόδια.

Ο Αλεξέι Γιαροσέφσκι, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αθλητισμού Τουρισμού της Ρωσίας, είχε δήλωσε ότι «Η επιχείρηση διάσωσης άρχισε αμέσως, αλλά δεν είχε αποτέλεσμα το 1987. Συνεχίσαμε να τους ψάχνουμε το επόμενο έτος, αλλά και πάλι δεν είχαμε τύχη».