Εντυπωσιακή τοιχογραφία δύο μονομάχων στην Πομπηΐα

Την ανακάλυψη μιας νέας ρωμαϊκής τοιχογραφίας στην Πομπηΐα, στην οποία απεικονίζονται δύο μονομάχοι σε δράση, γνωστοποίησε ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Dario Franceschini.

Στην τοιχογραφία απεικονίζονται δύο μονομάχοι που πολεμούν μεταξύ τους. Ο μονομάχος στα αριστερά κρατάει ένα μικρό ξίφος, ο άλλος φαίνεται να μαζεύεται πληγωμένος και να έχει πετάξει την ασπίδα του. Και οι δύο τους φοράνε από ένα κράνος με προσωπίδα και με μεγάλο λοφίο. Η ανακάλυψη έγινε στην «Περιοχή Νο 5» της Πομπηΐας. Η τοιχογραφία, πλάτους 1,5 μέτρων, βρίσκεται σε ένα υπόγειο, πιθανότατα ενός χώρου που ήταν κατάστημα, ενώ στο ισόγειο ίσως υπήρχε ταβέρνα και πορνείο. Το θέμα της τοιχογραφίας υποδηλώνει ότι είναι πιθανό, στο μέρος αυτό, να σύχναζαν μονομάχοι.

Σύμφωνα με τον Franceschini, η τοιχογραφία αποδεικνύει ένα «ανεξάντλητο ορυχείο έρευνας και γνώσης για τους αρχαιολόγους». Ο γενικός διευθυντής της Πομπηΐας, Massimo Osanna, επισήμανε την ρεαλιστική απεικόνιση των πληγών στον καρπό και στο στήθος του ηττημένου μονομάχου. Ειδικοί θα εξετάσουν σύντομα την τοιχογραφία ώστε να μπορέσουν να προσδιορίσουν με ακρίβεια το πότε δημιουργήθηκε.

Η ανακοίνωση για την ανακάλυψη της τοιχογραφίας συνέπεσε με τα εγκαίνια της έκθεσης «Πομπηΐα και Σαντορίνη: Η αιωνιότητα σε μια μέρα«, η οποία άνοιξε τις πύλες της για το κοινό στη Ρώμη.

Πηγή: LiFO (Με πληροφορίες από theartnewspaper.com)