Πτωτικά έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, με την αγορά να αναδιπλώνεται και να ρευστοποιεί μέρος των κερδών που σημείωσαν χθες οι περισσότερες μετοχές, διατηρώντας ωστόσο το στενό εύρος διακύμανσης στο οποίο κινείται από τις αρχές Απριλίου.

Επιστροφή στην ήπια διορθωτική πορεία για το Χ.Α.Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,67% στις 674,40 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 673,29 μονάδων (-0,84%) και 679,99 μον. (+0,15%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 26,1 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 33,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 1,1 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,54%, στις 1.803,95 μονάδες, ενώ στο -0,61% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 854,11 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,56% στις 769,10 μονάδες.

Ο κλάδος που οδήγησε στη χθεσινή συνεδρίαση το Χ.Α. υψηλότερα, ο τραπεζικός, σήμερα «έδωσε» πίσω τα κέρδη του, βελτιώνοντας ελαφρώς τη ρευστότητα της αγοράς. Η ρευστότητα αυτή, σύμφωνα με το σχόλιο χρηματιστηριακής πηγής στο Capital.gr, θα αποδειχθεί στη συνέχεια πολύ χρήσιμη, σε περίπτωση που επιταχυνθούν οι εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης.

Άλλωστε, μπορεί οι διαρροές που έχουν υπάρξει για την πορεία της αξιολόγησης να είναι συγκεχυμένες και αντικρουόμενες, ωστόσο πλησιάζουμε στο κρίσιμο διήμερο της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κατά το οποίο η ελληνική αποστολή θα επιδοθεί σε ένα ακόμη μαραθώνιο επαφών για την προώθηση της αξιολόγησης.

Στην Ουάσινγκτον, η ελληνική αποστολή των κ.κ. Τσακαλώτου, Παπαδημητρίου και Χουλιαράκη αναχωρεί σήμερα, επιδιώκοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο των «στατιστικών» που επηρεάζουν όχι μόνο την «τεχνική» συμφωνία για τα μέτρα και τα αντίμετρα, αλλά και την μεγάλη συμφωνία για το χρέος. Και αυτές οι διεργασίες θα γίνουν στη σκιά της αλλαγής των προβλέψεων του ΔΝΤ για τις ελληνικές δημοσιονομικές επιδόσεις, ειδικά εκείνης που επιμένει να βλέπει δημοσιονομική απόκλιση 1,5% του ΑΕΠ στον στόχο του 2018 και 2% του ΑΕΠ στο στόχο του 2019. Μία ημέρα πριν είχε ανακοινώσει και αναθεωρήσεις  στα στοιχεία για το ΑΕΠ.

Ωστόσο, παρά την αβεβαιότητα, διπλωματικοί κύκλοι του Capital.gr στις Βρυξέλλες, από τους εμπλεκόμενους στις διεργασίες που βρίσκονται εδώ και εβδομάδες σε εξέλιξη όσον αφορά την προσπάθεια ευθυγράμμισης των θέσεων Βερολίνου και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, δίνουν μία διαφορετική και πλέον… αισιόδοξη ερμηνεία στις πρόσφατες δηλώσεις Λαγκάρντ για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο ελληνικό πρόγραμμα ενόψει της Συνόδου του ΔΝΤ.

Το κλίμα, όπως αξιολογείται από παράγοντες της Κομισιόν, είναι ήδη αρκετά ώριμο για να προχωρήσει η προσέγγιση μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ, τέτοια που «να μη επιδεινώνει το ήδη επιβαρυμένο πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη, με ένα νέο κύκλο αναταραχής στο ελληνικό πρόβλημα…”.

Τεχνικά, σύμφωνα με τον Ηλ. Ζαχαράκη της Fast Finance, οι 1.820 μονάδες είναι κοντινή αντίσταση για τον FTSE 25, με μία κατοχύρωση να μπορεί και πάλι να δοκιμάσει κίνηση στην κύρια των 1.836 μονάδων. Οι 1.798-1.800 μονάδες σε κάθε περίπτωση είναι η στήριξη, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στην ζώνη των 1.765-1.770 μονάδων.

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική, η ΕΧΑΕ, η Eurobank, η Τέρνα Ενεργειακή και τα Ελληνικά Πετρέλαια άσκησαν σημαντικές πιέσεις στην αγορά, καθώς σημείωσαν απώλειες άνω του 2%, ενώ ανώτερες του 1% ήταν η πτώση σε ΔΕΗ, Βιοχαλκο, Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo και Alpha Bank.

Ήπια πτωτικά έκλεισε η Λάμδα, η Motor Oil, Πειραιώς, Σαράντης, Folli Follie, Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ και Aegean, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, Grivalia και ΟΛΠ. Ο ΟΤΕ έκλεισε με κέρδη 1,38%.

Σχόλια

σχόλια

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ