Το εσπρεσίνο φρέντο είναι ένα κρεμώδες γλυκάκι, που συνηθίζεται πολύ στα μπαρ της Νότας Ιταλίας (Απουλία, Νάπολη).

Υλικά

Για 4 άτομα: 

  • 300 gr κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 2 μικρά φλυτζανάκια γεμάτα καφέ εσπρέσο δυνατό
  • 3 κ.σ. ζάχαρη

Για το σερβίρισμα : 

  • κόκκους καβουρντισμένου καφέ
  • σταγόνες σοκολάτας
  • σιρόπι σοκολάτας
  • νουτέλα

Εκτέλεση

Ετοιμάστε τον εσπρέσο και αφήστε τον να κρυώσει καλά. Βάλτε τον για μισή ώρα στην κατάψυξη, να είναι παγωμένος. Μπορείτε βέβαια να ετοιμάστε τον καφέ και με στιγμιαίο, χωρίς βράσιμο. Εγώ πάντως προτιμώ τον καφέ καφέ και όχι τα υποκατάστατα. Και η κρέμα γάλακτος που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι πολύ κρύα, αλλά όχι παγωμένη (την κρέμα γάλακτος την βάζω συνήθως στο συρτάρι του ψυγείου, όπου η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή, για να την έχω έτοιμη όποτε την χρειαστώ).

Χτυπήστε τον καφέ με τη ζάχαρη. Το εσπρεσίνο μπορείτε να το κάνετε όσο γλυκό θέλετε, ανάλογα με το γούστο σας, με την δόση που σας δίνω πάντως δεν γίνεται ιδιαίτερα γλυκό. Προσθέστε επίσης την κρύα κρέμα γάλακτος και χτυπήστε καλά, μέχρι να γίνει σαν σαντιγύ. Μπορείτε να φτιάξετε το εσπρεσίνο περισσότερο ή λιγότερο κρεμώδες, εμένα πάντως μου αρέσει να είναι σφιχτό σαν σαντιγύ και να στέκεται.

Ακολουθήστε μας σε: 
Facebook - Instagram - Twitter

Βάλτε το μίγμα μέσα σε έναν κορνέ ζαχαροπλαστικής με μύτη αστεράκι και γεμίστε φαρδύλαιμα ποτήρια. Στολίστε με κόκκους καβουρντισμένου καφέ, σταγόνες σοκολάτας ή ακόμη και νουτέλα (ζεστάνετέ την ελάχιστα, για να είναι ρευστή) ή σιρόπι σοκολάτας.  Σερβίρετε το εσπρεσίνο φρέντο απαραίτητα κρύο.

Μπορείτε να το διατηρήσετε για μία – δύο ημέρες στο ψυγείο, μέσα σε ένα σκεύος με καπάκι (όχι έτοιμο σερβιρισμένο!). Κάποιοι το διατηρούν και στην κατάψυξη, αλλά μπορεί να παγώσει πολύ. Μπορείτε πάντως να βάλετε την κρέμα στην κατάψυξη για μία ωρίτσα πριν την σερβίρετε, ώστε το εσπρεσίνο να είναι πολύ κρύο, σχεδόν παγωμένο.

Ακόμη ένα τιπ: Μπορείτε να προσθέσετε στο μίγμα λίγο ρούμι ή λικέρ κρέμα καφέ.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di Marina