ΗΠΑ και Νότια Κορέα αναθεωρούν την πυραυλική τους συμφωνία

Αναθεώρηση της συνθήκης που περιορίζει τις πυραυλικές δυνατότητες της Νοτίου Κορέας συμφώνησαν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του Μουν Τζέι-ιν, υπό τη σκιά των προκλήσεων της Πιονγκγιάνγκ.

Ο κ. Τραμπ μάλιστα ενέκρινε καταρχήν την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Νότια Κορέα.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας
 οι δύο ηγέτες «σημείωσαν την ανάγκη να ενισχυθούν οι αμυντικές δυνατότητες της Νοτίου Κορέας […] και κατέληξαν σε καταρχήν συμφωνία για αναθεώρηση των οδηγιών για τους πυραύλους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Μουν.

Η επίμαχη συνθήκη, που επικαιροποιήθηκε το 2012, ορίζει ότι η Σεούλ δικαιούνται να αναπτύξει βαλλιστικούς πυραύλους με βεληνεκές έως 800 χιλιομέτρων και κεφαλή με μέγιστο βάρος 500 κιλών.

Ωστόσο, με τη Βόρεια Κορέα να σημειώνει μεγάλη πρόοδο στο πυρηνικό και βαλλιστικό της πρόγραμμα, ο Νότος θέλει να αναβαθμίσει τις πυραυλικές αμυντικές του δυνατότητες.

Την Τρίτη ο Βορράς κλιμάκωσε τις προκλήσεις δοκιμάζοντας βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς ο οποίος πέταξε πάνω από την Ιαπωνία. Ο ανώτατος ηγέτης Κιμ Γιόνγκ-ουν προειδοποίησε μάλιστα ότι η δοκιμή δεν ήταν παρά το «προοίμιο» μεγαλύτερης επιχείρησης για τον «περιορισμό» της αμερικανικής νήσου Γκουάμ στον Ειρηνικό, όπου οι ΗΠΑ διαθέτουν μεγάλη αεροναυτική δύναμη.

Ο νοτιοκορεάτης εκπρόσωπος προσέθεσε ότι ο κ. Τραμπ δήλωσε ότι είναι σημαντικό η Βόρεια Κορέα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, παρά το γεγονός ότι στις αρχές της εβδομάδας είχε γράψει στο Twitter ότι ο διάλογος με την Πιονγκγιάνγκ δεν είναι η λύση.

Η τοποθέτηση Τραμπ για την αχρηστία των διαπραγματεύσεων απορρίφθηκε σχεδόν αμέσως από τον υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις, ο οποίος δήλωσε ότι πάντα υπάρχουν διπλωματικές λύσεις.

Διαβάστε επίσης:

Αμερικανικά βομβαρδιστικά πάνω από την κορεατική χερσόνησο